Pirellis hårdaste däck debuterar i Malaysias Grand Prix.

Av på 23 mars, 2013

Det hårdaste däcket i F1-sortimentet – i år med ny orange dekor – har av Pirelli valts ut tillsammans med det vitmarkerade mediumdäcket till helgens Grand Prix i Malaysia. Dessa de två hårdaste gummiblandningarna är idealiska för den tuffa Sepangbanan och de extrema temperaturförhållanden som väntas. Platsen är ockå känd för sina plötsliga skyfall, något som gör att våtdäcken Cinturato Intermediate, grön dekor, och Cinturato Full Wets med blå markering, förväntas komma till användning under helgen.

Pirellis motorsportchef Paul Hembery: ”Vi skulle vilja beskriva Sepang som extrem både när det gäller vädret och den krävande asfalten, det är en av de hårdaste tävlingarna för däcken under hela säsongen. För första gången i år får vi se vårt nya orangemarkerade, hårda däck i racet. Färgen har vi valt för att det skall vara lättare att skilja från mediumdäcket, med vit dekor, i TV-sändningarna. Kombinationen är densamma som vid racet förra året, men 2013 års gummiblandningar ger bättre grepp samtidigt som de konstruerats för att fungera optimalt under begränsad tid. Förra året var tre depåstopp en vinnande strategi i ett race med blandat vått och torrt väder och den spännande avslutningen med duellen mellan Fernando Alonso och Sergio Perez handlade bara om däck. Vi kan tänka oss tre stopp i år igen, men troligen är det vädret som kommer avgöra. Även om det inte regnar kan förarna vänta sig luftfuktighet uppemot 80% och temperaturer runt 30 grader.”

Jean Alesi, Pirellis varumärkesambassadör: ”Jag har kört två GP här i Malaysia, första gången i premiärtävlingen 1999 och sedan år 2000, min sista säsong i Formel 1. Vid båda tillfällena fullföljde jag, men jag kommer ihåg vilken utmaning det var både för bilar och förare, fysiskt är det en av de tuffaste tävlingarna under året. Liksom Albert Park i Melbourne är Sepangbanan ingen typisk F1-anläggning och utgången av racet är förmodligen inte representativt för fortsättningen av mästerskapet. Däremot kommer racet definitivt visa vilket team som har en bra bil som tar hand om däcken. Funktionen med det inbyggda däckslitaget, som ju är större i år, ökar kravet på att vara skicklig i tyre management. Det här har visserligen alltid varit en viktig ingrediens i Formel 1, men banan i Malaysia sätter verkligen strålkastarljuset på denna förmåga. Om det däremot börjar regna ordentligt finns det verkligen inget att göra, då är det bara att försöka överleva. Vi kan alltså se fram mot en mycket intressant tävling där resultatet avgörs av vem som gör de rätta valen av däckstrategi.”

Däckfakta, Malaysias GP

  • Banan är en av de tuffaste mot däcken under hela säsongen, därför valet av det hårda och mediumdäcket.
  • Det orangemarkerade hårda P Zero arbetar som bäst i högre temperatur och P Zero Medium med vit dekor i lägre, detta ger en perfekt kombination för alla eventualiteter. Karaktären hos det hårda däcket motsvarar ungefär mediumdäcket från förra säsongen och vi kan vänta oss varvtider runt 4 tiondelar snabbare än den hårda blandningen från 2012.
  • Banan är byggd på en plats där det förut låg ett träsk och underlaget är relativt ojämnt. Visserligen asfalterades anläggningen om 2007 och slätades ut, men fortfarande finns en hel del ojämnheter kvar.
  • Förra årets däckval till Malaysias GP var också medium/hård och de fem första i mål använde trestoppstrategier: intermediate – full wets – intermediate – slicks. Bruno Senna, som kom femma gjorde dock fyra stopp.
  • Sepang ställer höga krav på däcken, det är den bana efter Barcelona som ger de största laterala påfrestningarna. Detta resulterar i höga temperaturer – upp till 130 grader – inne i däcket.
  • Regn i mängder har varit ofta förekommande under Malaysias GP, 2009 fick racet t o m avbrytas och bara halva poäng delas ut till de som fullföljde. Pirelli har i år tagit fram nya versioner av våtdäcket Cinturato, med förbättrat grepp och minskad risk för plötslig överstyrning.
  • Även om greppnivån är hög på Sepangbanan har det ofta förekommande regnet effekten att gummit som läggs ner i banan sköljs bort och man får en ”grön” bana – alltså med minskat grepp – vid början av varje träningspass. Ideallinjen torkar ofta upp snabbt p g a de höga lufttemperaturerna, men avrinningen på banan är inte perfekt, vilket kan resultera i vattenpölar.
  • Förutom Formel 1-racet kan vi också se fram mot premiären i årets GP2-serie, bl a med svenske Marcus Ericsson på startgriden i DAMS, teamet som vunnit de senaste två mästerskapen. Även GP2 har i år nydesignade Pirelli P Zerodäck med samma märkningar som i F1. Under de två tävlingsheaten i Malaysia används kombinationen hård/orange och mjuk/gul.
  • Mer information om Sepang och hur banan påverkar däcken finns på en 3D-video som kan användas fritt av media, titta in på Pirellis F1-sida: www.pirelli.com/f1pressarea

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in