Plantagen inför pant på förpackningar

By on 5 april, 2022
Foto: Bower

Plantagen, Nordens största trädgårdskedja, har inlett ett samarbete med pant-appen Bower. Allt som behövs för att få pant på Plantagens förpackningar är att ladda ner appen, skanna streckkoden och sortera förpackningen vid en vanlig återvinningsstation.

Plantagen har ingått ett samarbete med Bower, en app som gör det möjligt att panta olika typer av förpackningar. Pant-appen har i dag mer än 300 000 användare som har skannat och sorterat över 25 miljoner olika förpackningar.

Erbjuder kunderna återvinningslösningar

Plantagen har under flera år arbetat för att minska avfallet och säkerställa bättre avfallshantering i den egna verksamheten. Samarbetet med Bower innebär att även kunderna uppmuntras att återvinna förpackningarna. Nu kan alla varor med streckkod på förpackningen skannas och ett pantvärde i form av poäng eller pengar syns direkt i appen.

– Vi använder förpackningar för att ta hand om våra produkter, till exempel blommor och andra växter. Det går åt både plast- och kartongförpackningar, som både kan och behöver återvinnas. Vi hoppas att appen uppmuntrar våra kunder att göra den insatsen, säger Charlotte Gjone, hållbarhets- och kommunikationschef på Plantagen.

Del av något större

Återvinning står högt upp på världens klimatagenda. Ett historiskt beslut att ta fram ett globalt avtal mot plastföroreningar togs när mer än 150 länder var representerade vid FN:s miljöförsamling. Ambitionen är att ha avtalet på plats 2024. Det anses vara det viktigaste beslutet för miljön sedan Parisavtalet antogs 2015.

– Våra kunder bryr sig om miljön och vill ta hand om naturen. I de nordiska länderna är vi redan bra på återvinning och många människor källsorterar. Genom att erbjuda pant på våra förpackningar gör vi en insats, och det känns motiverande att vara en del av något större. Det handlar i slutändan om vår gemensamma planet, säger Charlotte Gjone.

Andelen återvunna förpackningar måste öka

Företaget Bower grundades 2019 med idén om att pant är ett effektivt sätt att öka återvinningen. Suwar Mert, grundare av Bower, säger att ekonomisk vinst är viktigt för de flesta människor.

– Även om mindre än 15 procent av alla plastförpackningar återvinns internationellt, återvinns mer än 80 procent av alla returförpackningar. Bower ger konsumenterna ett ekonomiskt incitament att återvinna, eftersom de belönas för varje förpackning de återvinner samtidigt som det är ett mycket enkelt sätt för företagen att ta ett större ansvar för sina förpackningar, säger Suwar Mert.

Bower-appen går att använda för Plantagens förpackningar i samtliga länder från och med 5 april: Norge, Sverige och Finland.

Så här gör du:

  • Ladda ner Bower-appen (finns på App Store och Google Play).
  • Hitta närmaste återvinningsstation i appen – eller registrera din egen.
  • Ta med förpackningen till återvinningsstationen och skanna streckkoden.
  • Ta emot insättningen (pengar eller kuponger) direkt i din mobil.

Örebro
Örebronyheter

Källa Plantagen

You must be logged in to post a comment Login