Plantagen sprider kunskap om vikten av pollinering

Av på 13 maj, 2021
Foto: Anna Lind Lewin

Tillsammans med Pollinera Sverige arbetar Plantagen med att sprida kunskap om pollinerande växter under Pollineringsveckan 2021. En viktig hållbarhetsfråga som Plantagen lyfter i form av en växtguide och informationsskyltar i samtliga butiker och online.

Pollinerande insekter utför ett viktigt arbete då de ser till att föra pollen från en blomma till en annan så att det sedan kan bildas frukter och frön. Av alla världens odlade grödor är 75 procent beroende av pollinering av djur och de flesta av dessa är insekter.

Plantagen och Pollinera Sverige har tagit fram en växtguide som exponeras på skyltar i Plantagens butiker i Sverige, Norge och Finland. Skyltarna visar pedagogiskt vilka växter, träd, buskar, blommor och örter som är mest gynnsamma och ger bäst föda till pollinerande insekter.

– Vi ser att vikten av pollinerande insekter har blivit allt mer uppmärksammad under senare år och att konsumenter gärna vill bidra till att underlätta för pollinatörer. Många vet dock inte alltid hur de ska gå tillväga och därför vill vi göra det möjligt för fler att odla pollineringsvänligt genom att sprida kunskap till våra konsumenter och tydligt märka ut vårt bi-vänliga sortiment. Hållbarhetsfrågor ligger oss varmt om hjärtat och vi vill på alla sätt bidra till biologisk mångfald i trädgården, säger Karolina Åhs, Marknadsdirektör på Plantagen.

Plantagen arbetar med att lyfta fram växter som är extra bra för bin och andra pollinerande insekter. För att underlätta har Plantagen märkt ut pollineringsvänliga växter med bi-symboler för att hjälpa konsumenterna att hitta rätt bland trädgårdsväxter och säsongsblommor. Bi-symbolen återfinns i samtliga kanaler där produkterna kommuniceras, från butik till hemsida och förpackningar.

Ett urval av de populäraste pollineringsvänliga trädgårdsväxter och säsongsblommor hos Plantagen är:

  • Lavendel
  • Jordgubbar
  • Blåbär
  • Rabarber
  • Tusensköna
  • Dahlia

Fira Pollineringsveckan

I år infaller Pollineringsveckan mellan den 15–23 maj. En vecka med fokus på pollinerande insekter och växter då Plantagen och Pollinera Sverige lägger extra vikt på att upplysa svenskar om dess betydelse. Syftet med veckan är att sprida kunskap om vad pollinatörer behöver för att överleva vilket både gynnar oss människor och naturen långsiktigt.

Guiden Pollineringsskolan finns tillgänglig på Plantagens hemsida. En växt- och pollineringsguide som uppmärksammas under Pollineringsveckan. Här kan du även läsa allt du behöver veta om bivänliga produkter och hur du på bästa sätt ska kunna optimera och planera din trädgård eller balkong gjord för nyttoinsekter.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Plantagen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in