Platser kvar på höstens YH-utbildningar

By on 27 augusti, 2021
Foto: Emilia Jiminez Bergmark

Samtidigt som flera yrkeshögskolor vittnar om rekordhögt antal sökande finns det platser kvar på 270 av höstens utbildningar. Svårast att fylla platserna har yrkeshögskolans teknikutbildningar.

Antalet sökande till yrkeshögskolan har ökat med närmare 60 procent de senaste två åren och konkurrensen om platserna på de populäraste utbildningarna är hård. Ändå finns det fortfarande platser kvar för den som vill läsa till t.ex. CAD-konstruktör, redovisningsekonom, dataspelsutvecklare eller lärarassistent.

Närmare hundra av yrkeshögskolans teknikutbildningar har platser kvar trots att flera av dem redan startat eller startar den närmaste veckan.

– Den stora utmaningen är att locka fler kvinnor till utbildningarna. Vi har sett en positiv utveckling de senaste åren, men andelen kvinnor på de tekniska utbildningarna är fortfarande låg, säger Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Karin Åkerman.

Antalet kvinnor som sökt yrkeshögskolans tekniska utbildningar har fördubblats på tre år. Ändå utgör andelen kvinnor som sökt bara 28 procent.

Jobb efter utbildningen

Enligt Karin Åkerman efterfrågas teknisk kompetens på arbetsmarknaden och den som läser en utbildning på yrkeshögskolan har goda möjligheter till jobb efter examen.

– De senaste siffrorna från SCB visar att trots pandemin får nio av tio jobb efter examen. Det finns självklart inga garantier, men alla yrkeshögskolans utbildningar baseras på arbetsmarknadens behov, säger analytikern Karin Åkerman.

YH-statistik från SCB

Antalet behöriga sökande till utbildningar med start 2020 var 69400. Detta innebar en ökning med ungefär 31 procent jämfört med året innan. Någon aktuell statistik för 2021 finns ännu inte sammanställd eftersom antagningen inom yrkeshögskolan sker lokalt på respektive yrkeshögskola. På SCB:s hemsida finns den senaste sökandestatistiken. 

Följande utbildningar har platser kvar i Örebro:

  • B2B-säljare
  • CAD-konstruktör
  • Diagnostekniker
  • Mjukvarutestare
  • Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT
  • Processoperatör Livsmedel
  • Server- och virtualiseringsspecialist
  • Servicetekniker Elkraft
  • Webbutvecklare inom .NET

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan

You must be logged in to post a comment Login