Polisen drar ned på nykterhetskontrollerna

Av på 7 maj, 2013

Det senaste året har polisen minskat antalet nykterhetskontroller med över 300 000 längs de svenska vägarna. – Det finns en uppenbar risk att fler kommer att köra onyktra när risken för upptäckt minskar, säger MHFs Arne Winerdal.

2012 gjordes 2,3 miljoner utandningsprov mot 2,6 miljoner året innan. Den direkta följden blev att 11 procent färre bilister med för hög promillehalt stoppades jämfört med 2011. – Rikspolisstyrelsen har slagit in på fel väg när man ställer lägre krav på antalet utandningsprov vid trafikkontroller, konstaterar Arne Winerdal.

– Samtliga polismyndigheter utom Gotland har dragit ned på alkoholkontrollerna längs vägen. Det är en farlig utveckling. MHF, som varit med och drivit fram 0,2-promillegränsen i trafiken, kräver en absolut nollvision för alkohol och droger bakom ratten: ”Ingen ska dö av rattfylleri”.

– I år får ungefär 70 personer sätta livet till bara för att någon kört påverkad. Tyvärr finns det nu en risk att fler kommer att chansa på att köra bilen hem från festen – trots att man har druckit. Polisens neddragning av antalet kontroller minskar risken för upptäckt.

MHF kräver istället utökade kontroller i trafiken. – Polisen måste återgå till att fastställa ett minsta antal utandningsprov per polismyndighet varje år.

– Vi vill också att alla Sveriges färjehamnar inrättar obligatoriska nykterhetskontroller innan bilarna rullar ut på svensk mark. På det sättet skulle vi lätt kunna fördubbla antalet utandningsprov utan att det behöver försena trafiken vid våra färjelägen.

– Idag kör 500 personer i timmen med alkohol i kroppen. Som tur är orsakar de flesta inga dödsolyckor. Men de cirka 70 som dör i sådana olyckor är 70 för många. Detta är ett helt onödigt och meningslöst mänskligt lidande som vi borde sätta stopp för, säger Arne Winerdal på MHF.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in