Polisen ska samverka mer för att minska antalet försvunna personer

Av på 1 augusti, 2020
Arkivbild

Antalet personer som anmäls försvunna har ökat kraftigt på senare år. I ett antal fall försvinner samma person gång på gång. Polisen i region Syd ska nu samverka mer med socialtjänst, sjukvård, LSS- och äldreboenden för att minska flergångsförsvinnande.

 Inom polisregion Syd hanteras varje år ett mycket stort antal ärenden med försvunna personer. Bara under första halvåret 2020 rör det sig om nära 3400 personer eller nästan 19 personer per dygn.

– Många gånger kan vi inte förebygga ett försvinnande. Plötsligt har en 3-åring rymt hemifrån eller en äldre man med hjärtproblem gått vilse i bärskogen. Efter behoven i varje enskilt fall sätter vi in alla resurser som krävs för att hitta personen. Det kan, utöver polispatruller, vara helikopter, sökhundar, polishästar och UAS (drönare), säger Peter Martin.

Flergångsförsvinnanden vanliga ­­
Peter Martin jobbar på regionens ledningscentral som tar emot alla akuta samtal till polisen. Som ansvarig för hanteringen av försvunna personer i region Syd ser han också ett annat mönster. Det rör sig om ett antal personer som försvinner flera gånger, från samma plats eller under liknande former. De har ofta demenssjukdom eller någon form av psykisk ohälsa. Eftersom de kan utgöra en fara både för sig själv och för andra, måste polisen även där sätta till kraftfulla insatser.

För att förebygga sådana flergångsförsvinnande har polisen i region Syd infört ett nytt arbetssätt.  I fall där en person försvunnit mer än tre gånger på kort tid ska polisen initiera en dialog med nätverket runt personen.

– Utifrån personen som försvunnit, närstående och vårdande personals bästa, kommer dialogen att handla om att hitta lösningar på de faktorer som gör att personen gång på gång försvinner.

Det kan till exempel röra sig om att personen skyndsamt behöver ett nytt boende eller att bemanningen där personen bor snabbt måste bli bättre.

– Varje försvinnande skapar stor oro i omgivningen kring den som är borta och även fara människors liv. Det är också synd att den sjukdom eller psykisk ohälsa som finns i en människas vardag blir till polisiära ärenden, säger Peter Martin.

Försvunna personer i region Syd, första halvåret

Januari – Juni  Antal 
2016 2228
2017 2607
2018 2877
2019 3310
2020 3394

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in