Polisen vidtar åtgärder för fler passtider

By on 28 mars, 2022
Arkivbild

Utökade öppettider, omfördelning av resurser och rekrytering av nya medarbetare är några av de åtgärder som vidtas för att möta det höga trycket.

Trycket gällande passansökningar är enormt sedan restriktionerna släppte i februari och det är många som inte har förnyat sitt pass och nu vill ut och resa. I region Mitt har polisen en regional särskild händelse med anledning av den ansträngda situationen gällande pass. Staben har i uppdrag att samordna de åtgärder som nu vidtas för att öka servicegraden.

Under ett normalt år hanterar region Mitt ca 145 000 passansökningar. I mars har antalet passtider ökat med 41 procent jämfört med normalläge.

− Under mars har vi utökat antal bokningsbara tider för pass med 41 procent. Det är en rejäl kapacitetsökning och den gör vi med befintlig personalresurs. För att hantera den akuta situationen har vi även påbörjat omfördelning av resurser, konkret betyder det att vi tar personal från annan verksamhet för att bemanna våra passexpeditioner. På längre sikt har vi pågående rekryteringar och utbildning av nya passhandläggare, vi får även förstärkning av polisstuderande under sommarmånaderna, säger Christer Birgersson, kommenderingschef.

Helgöppet har redan införts på några passexpeditioner där resursläget har medgivit och under två helger i april kommer det att vara helgöppet på flera orter.

− Vi släpper på fler passtider nu och ser över möjligheter till övertid, kvällsöppet och helgöppet i den mån vi har möjlighet. Alla tider läggs ut på polisens hemsida och ibland med kort varsel. På kort sikt kan övrig service påverkas för att styra mer resurs till passverksamheten, effekten av det gör att vi kan behöva dra ner på öppettider i receptionerna och till exempel mottagning av hittegods till förmån för att kunna öka servicen gällande pass. Det här kan givetvis påverka vår servicegrad till medborgarna, men vi hoppas på förståelse för det. Våra medarbetare arbetar för högtryck och gör sitt yttersta för att kunna öka kapaciteten, avslutar Christer Birgersson.

Fakta om passverksamheten i region Mitt

  • Under ett normalt år hanterar region Mitt drygt 145 000 passansökningar.
  • I regionen (Gävleborg, Uppsala och Västmanland) finns 11 passexpeditioner; Uppsala, Enköping, Tierp, Östhammar, Västerås, Köping, Sala, Fagersta, Gävle, Bollnäs och Hudiksvall.
  • Passverksamheten bygger på ett åtagande till polisregionerna att handlägga x antal pass per år och för det har personalresursen planerats. Den nuvarande situationen och det höga trycket har lett till att polisen med befintlig bemanning och extra ansträngningar har ökat med 1000 handlagda passansökningar i februari (vilket motsvarar +7,6 procent) och för mars visar prognosen utifrån utlagda bokningsbara tider att ökningen i jämförelse med normalläge är 6000 fler pass, vilket motsvarar +41 procent. 

Information om pass

  • Tider släpps löpande, ibland på kort varsel vid avbokningar. All bokning och svar på de vanligaste frågorna som många ställer nu finns här: Information om pass 
  • Det går att ansöka om pass och hämta ut pass på valfri expedition i hela landet.
  • Tiden för att hämta ut pass är fortsatt 1–2 veckor.
  • Pass och nationella id-kort kostar 400 kronor.
  • Provisoriska pass kostar 980 kronor. Det går att ansöka tidigast 72 timmar innan avresa och ett tips är att kontrollera noga med det land man ska resa till om provisoriska pass godtas.

Sverige
Örenbronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login