Politik | Anna Carlstedt ny ordförande i Röda Korset

Av på 31 maj, 2015

Anna Carlstedt valdes idag till ny ordförande i Röda Korset. Att ge hopp och rädda liv i Sverige och i världen och skapa engagemang bland fler står i fokus de kommande fyra åren.

Antalet konflikter i världen ökar samtidigt som de skördar fler liv. Krisen i Syrien har gått in på sitt femte år, och än är ingen lösning i sikte.

-Det är en orolig omvärld och mer än 50 miljoner människor i världen är på flykt. Samtidigt ser vi att många dör när de flyr över Medelhavet. Röda Korset fyller, med sitt unika mandat, en viktig funktion och vi är på plats både före, under och efter en katastrof. Det känns oerhört hedrande att få vara en del av en sådan organisation, säger Anna Carlstedt.

Idag är vi närmare 150 000 medlemmar och mer än 30 000 frivilliga i Sverige som tränar svenska och skapar sysselsättning på asylboenden, stöttar EU-migranter, besöker häkten och förvar och håller i läxhjälp. Samtidigt ökar behoven av frivilligarbete i samhället.

-Vi ser en tydlig trend med en ökande utsatthet i samhället. Det är oroligt i områden med socioekonomiskt utsatthet och branden i Västmanland förra sommaren visade också att det behövs handlingskraftiga medmänniskor. Här måste Röda Korset kliva fram ännu mer genom att dels handla här och nu, dels arbeta långsiktigt och förebyggande, säger Anna Carlstedt.

Anna Carlstedt har en bakgrund inom IOGT-NTO och Forum och därifrån tar hon med sig kunskaper om att skapa engagemang:

-Röda Korset är en organisation där frivilliga i praktisk handling gör saker för att lindra och förhindra mänskligt lidande. Det gör oss trovärdiga när vi ska påverka i olika frågor. Vi kan berätta om det vi ser på plats i Sverige och i världen, vilket är en styrka som jag vill bygga vidare på. Samtidigt är utmaningen att locka fler att engagera sig i Röda Korset och här kan jag bidra med mina erfarenheter, säger Anna Carlstedt, som lyfter Röda Korsets kampanj ”Integration i praktiken” som ett konkret exempel där vi berättar om det vi ser.

Om Anna Carlstedt
Anna Carlstedt är filosofie doktor i fransk litteratur och arbetar idag som forskare och studierektor vid Ersta Sköndal Högskola. Hon har varit ordförande i IOGT-NTO och för Forum för Idéburna organisationer med social inriktning. I sommar fyller hon 44 år.

Politik
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in