Politik – Manifestation utanför riksdagen

By on 27 september, 2016
Manifestation utanför riksdagen 2016-09-27

Djurrättsorganisationerna Djurens Rätt och PETA var idag på plats utanför riksdagen och uppmanade regeringen att bryta loss förslaget om ett förbud mot vilda djur på cirkus från den försenade nya djurskyddslagen.

I samband med manifestationen överlämnades PETA:s upprop med 20 000 namnunderskrifter där regeringen ombeds att snarast förbjuda vilda djur på cirkus. Tidigare i år lämnade Djurens Rätt över ett upprop med mer än 155 000 underskrifter för ett förbud i Sverige.

Nu är det jätteviktigt att regering och riksdag lyssnar på opinionen och på de svenska och internationella experter som alla uppmanar till att elefanter och sjölejon förbjuds på cirkus. Här finns möjlighet att lägga fram ett lagförslag som ligger i linje med en modernare djursyn. Det här kan inte vänta, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Debatten om vilda djur som används som underhållning har växt sig allt starkare under de senaste åren. Enligt en opinionsundersökning från tidigare i år anser 78 % av svenskarna att det inte ska vara tillåtet att hålla vilda djur som exempelvis elefanter och sjölejon på cirkus. (Djurens Rätt/Novus 2016).

Varje dag som den här lagen skjuts upp är en till dag av lidande för de djur som hålls i bur och blir slagna inom cirkusindustrin. Vi ber den svenska regeringen att förbjuda detta föråldrade spektakel omedelbart – för djurens skull måste showen få ett slut, säger Harriet Barclay, PETA:s koordinator för europeiska relationer.

Politik
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login