Politik | Stor skillnad på de olika partiernas engagemang på Facebook

By on 26 juni, 2016

Utav de nio största partierna Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet, F!, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, har de sistnämnda avsevärt störst engagemang på Facebook. Till skillnad från t ex Kristdemokraterna som i snitt har 142 engagemang (likes, delningar eller kommentarer) per post har Sverigedemokraterna hela 2302 per post.

Samtliga nio partier är aktiva på Facebook och postar regelbundet på sina egna sidor. Under den senaste månaden har Liberalerna, Centerpartiet, F! och Kristdemokraterna haft en positiv utveckling i engagemang, i relation till föregående månad. Samtidigt har resten av partierna haft en negativ utveckling, alltså att de har färre likes, kommentarer och delningar på Facebook denna månad i jämförelse med månaden innan. Trots att Sverigedemokraterna alltså, denna månad, har tappat engagemang bland följarna, ligger de ändå långt över de andra partierna. Totalt engagemang, för alla poster, för Sverigedemokraterna är 110 492 där Moderaterna har näst bäst siffror med 55 305 och Vänsterpartiet hamnar på tredje plats med 36 703. Även om Moderaterna och Vänsterpartiet ligger högt i jämförelse med de andra partierna är det tydligt att de båda ligger långt efter Sverigedemokraterna som onekligen har många aktiva väljare närvarande på Facebook.

Liknande siffror gäller när man tittar på nya fans på Facebook. Där är Miljöpartiet det enda partiet som har tappat fans, hela 188 stycken, medan Vänsterpartiet har ökat med 1649 stycken, en utveckling på 2%, och Sverigedemokraterna med hela 2730 stycken, även det en utveckling på 2%. Kristdemokraterna har under den senaste månaden gjort den procentuellt högsta ökningen i följarskara, med hela 3%. Det är 436 nya fans totalt, vilket också indikerar på att de egentligen inte har så många väljare som befinner sig på Facebook, eller åtminstone är politiskt aktiva där. Kristdemokraterna har lägst följarskara på Facebook (14 949 stycken) om man jämför med de övriga åtta partierna. 

Facebook ger alltså tydliga indikationer på hur svenskarna förhåller sig till partierna och hur de väljer att engagera sig i partiernas budskap, vilket innebär att det är extremt viktigt att vara närvarande på Facebook och skapa engagemang och följare där. Med många fans som delar ens poster når man extremt stor räckvidd helt gratis.

Politik
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login