Politisk taktik bakom våldtäkterna i Kairo.

Av på 13 februari, 2013

– Våra unga kvinnor våldtas, några med kniv på öppen gata, men de stannar kvar på gatorna och fortsätter att kämpa. Vi vet inte exakt vilka som begår sådana gärningar eftersom polisen inte griper några, men det är regimen som ligger bakom dessa politiska våldtäkter.
Det säger Azza Kamel, en av de kvinnorättsaktivister som Sholeh Irani talat med och de tänker inte låta revolutionen gå förlorad.

Det är dagen efter den stora kvinnodemonstrationen under parollen ”Vi tar gatorna tillbaka” som Irani kontaktar Azza Kamel. Hon är ordförande i Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation, ACT och förklarar varför en del deltagare viftade med stora knivar under demonstrationen. Dels har det viss symbolisk betydelse från kampen mot brittiska kolonialister, men framför allt ville kvinnorna visa att de kommer att försvara sig eftersom våldtäktsgängen på Tahrir-torget har skurit i utsatta kvinnors vagina med kniv.

– Med gårdagens demonstration, som samlade alla kvinnoorganisationer med stöd från oppositionella politiska partier, ville vi fram för allt visa att de våldutsatta kvinnorna och flickorna inte är ensamma, att vi hyser respekt för dem och beundrar deras mod. Men vi ville även visa en enad politisk front kontra det brutala våldet mot kvinnor. Politiska partier måste ta ansvar för detta och därför gick de med demonstrationen och skrev under ett gemensamt uttalande. Och vi måste få reda på exakt vilka som organiserar dessa gruppvåldtäkter och trakasserier.

Offren attackerades med kniv och med avsikt att mörda, konstaterar Magda Adly, ordförande för Al-Nadeem Center för rehabiliteringen av våld- och tortyroffer. Intervjuad i dagstidningen Al-Masry Al-Youm anklagar hon president Morsi och brödraskapets regering för att ligga bakom de organiserade brotten mot kvinnor och påminner om att det är samma taktik som den störtade president Mubarak använde för att hindra kvinnorna från att protestera.

– Gärningsmännen använder det sexuella våldet för att straffa kvinnorna som deltagit i revolutionen, säger Adly.

Frivilligorganisationen Harassmap är stationerad vid Tahrir torget sedan 2011, med unik erfarenhet och en imponerande arbetsmetod i kampen mot sexuella trakasserier. Eba’a El-Tamami är ansvarig för kommunikations- och marknadsföringsenheten inom organisationen. Hon säger till Feministiskt Perspektiv i en telefon intervju att utan tvivel startar attackerna mot kvinnorna kring Tahrir-torget i Kairo av organiserade grupper. Kartläggningar visar att alla använder sig av samma taktik. De studerar och väljer sina offer, inte sällan unga aktivister, följer efter och sätter igång och sedan bara hetsar stämningen så att andra hänger med och mobben tar över situationen.

– Det finns politiska syften bakom attackerna, för att visa att Tahrir, som är känt som ett säte för sekulära krafter, är en omoralisk plats, för att skrämma folk från politiska arenor och för att säga att kvinnor som går dit får skylla sig själva eftersom sådant inte händer i andra delar av staden, förklarar El-Tamami.

Om strategin kommer att lyckas är tveksamt:

– Det är svårt att mätta sådant. Men vad vi inom Harassmap bevittnar är att vid varje nytt möte som vi anordnar för våra volontärer, kommer fler och fler män och kvinnor som vill engagera sig, berättar Eba’a El-Tamami stolt.

Och Azza Kamel bestämda uppfattning är att kvinnorna inte kommer att låta sig skrämmas.

– Nej! Nu kommer fler kvinnor än förut. Ja, visst! De förstår att det här är ett politiskt våld och att vi måste kämpa emot. Vi organiserar nu en stor demonstration inför kvinnodagen 8 mars på Tahrir, svarar Kamel.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in