Pollenallergi och graviditet – goda råd till gravida och till vårdpersonal.

Av på 21 april, 2013

Efter en lång och kall vinter är det äntligen dags för sol och värme, något som uppskattas av de flesta. Men för den som är allergisk mot pollen och gravid uppstår många frågor om hur allergin ska behandlas. Felaktiga råd har ibland lett till att kvinnor avstått från behandling – och därmed riskerat både sin egen och barnets hälsa.

Astma- och Allergiförbundets forskningsfond har sammanställt aktuell forskning på området i form av en broschyr ”Så sköter du om din astma och allergi under graviditeten” riktad till gravida och ammande kvinnor med astma och allergi. Den ger vetenskapligt grundade råd om hur man bäst behandlar sin sjukdom under den tid man väntar barn och ammar. Broschyren är mycket uppskattad av läkare, barnmorskor och apotekspersonal som ibland har lämnat motsägelsefulla råd om läkemedlens påverkan på kroppen och fostret. Saken blir inte bättre av det kan finnas olika rekommendationer i FASS för olika preparat.

Exempel på råd som broschyren ger när det gäller nästäppa och graviditet är:

Om du använder antihistamin eller kortisonspray mot din allergiska nästäppa, och det hjälper, finns det ingen anledning att avsluta denna behandling på grund av graviditet. De antihistaminer som ger trötthet som biverkan bör undvikas.

Om allergisk nästäppa debuterar under graviditeten ska du följa samma behandling som vid icke-graviditet.

Broschyren bygger på en handbok riktad till vårdpersonal”Astma & Allergi – handbok vid graviditet och amning” som klargör hur gravida och ammande kvinnor med astma och allergi ska behandlas. En grupp ledande svenska specialistläkare och forskare har sammanställt den senaste forskningen på området och presenterar den tillsammans med sina egna erfarenheter.

– Jag vet att det finns en stor osäkerhet inte bara hos gravida kvinnor utan även hos professionen, som kan medföra att gravida kvinnor får olika råd om medicinering under graviditeten. All denna osäkerhet ger försämrad behandlingsföljsamhet. Broschyren hjälper gravida kvinnor att medicinera rätt, säger Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Både broschyren och boken finns att ladda ner från Astma- och Allergiförbundets forskningsfonds hemsida

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in