- Mingel – *Makeriet* Fredag 13 December 2024
- Idag släpps biljetterna till Örebro Poddfest på Kulturkvarteret
- Här är Örebro universitets nya alumner till Wall of Inspiration
- Fler laddstolpar i Kopparberg
- Nödvändig höjning av taxor för idrottshallar och idrottsanläggningar i Kumla
- Det går lika bra med selleri
- Bästa Tillväxt 2024 Degerfors
- Så här jobbar Kumla kommun med snöröjning
- Guldpennan 2024
- Överenskommelse om hur hälso- och sjukvården i hemmet ska samordnas
Positiv utveckling när regionens kliniska forskning utvärderas
Resultatet från Vetenskapsrådets utvärdering av den kliniska forskningen är godkänd på alla områden, det är en förbättring jämfört med förra utvärderingen från 2018.
– En viktig framgångsfaktor för den kliniska forskningens utveckling är det nära samarbetet mellan Region Örebro län och Örebro universitet, säger Jonas Appelberg, tillförordnad forsknings- och utbildningschef inom Region Örebro län.
– Det är många i Örebro, på universitetet och i regionen, som är djupt engagerade i klinisk forskning vilket driver den kliniska utvecklingen framåt. Jag tycker att det är särskilt roligt att man lyfter den kliniska tillämpbara forskningen som bedrivs i vår region, säger Mia von Euler, professor i neurologi och dekan vid fakulteten för medicin och hälsa på Örebro universitet.
Vetenskapsrådet gör utvärderingen på uppdrag av regeringen och det är andra gången den genomförs. De sju regioner som deltar ingår i det ALF-avtal som är skrivet mellan svenska staten och regionerna med läkarutbildning. Tanken är att det ska vara ett samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och hälso- och sjukvårdens utveckling.
– Resultatet i utvärderingen är ett positivt kvitto på allt det fina arbete som utförs i den kliniska forskningen i länet och i samverkan mellan region och universitet. Att vi dessutom förbättrats oss när det gäller forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta är förstås extra glädjande och viktigt, säger Jonas Appelberg.
Kvalitet, samhällsnytta och förutsättningar
Den utvärderingsmodell som använts bygger på tre huvudområden, den vetenskapliga produktionens kvalitet, forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta samt forskningens förutsättningar. I ALF-regionen Örebro bedöms den vetenskapliga produktionens kvalitet vara av god-hög kvalitet.
– En panel som har granskat inlämnade artiklar ansåg att regionen hade ett brett spektrum av ämnen på våra artiklar och några hade mycket hög kvalitet. Extra glädjande var att de ansåg att vi hade ett starkt fokus på kliniskt mycket tillämpbar forskning, berättar Mia von Euler.
Studentutvärderingen imponerade
Panelen som bedömde den kliniska betydelsen och samhällsnyttan av forskningen lyfte att de var särskilt imponerad av resultatet av studentutvärderingen av Örebro universitetsutbildning i medicin- och hälsovetenskap.
– Vi är väldigt stolta över studentutvärderingarna där det tydligt framkommer att man ser kliniskt forskning som något positivt och vår ambition är att arbeta för att denna positiva inställning består, säger Mia von Euler.
Forskningens förutsättningar
Hur ALF-ersättningen fördelas bygger på en fördelningsmodell. Årets ALF-medel som fördelas till Örebro uppgår till cirka 71 miljoner kronor.
– En stor del av de pengar som vi får går till forskningstid. Det innebär att vi möjliggör för våra forskare att forska. Vi har både doktorander och disputerade. Vi gör även kontinuerligt satsningar på att utveckla den forskningsstödjande infrastrukturen i form av faciliteter för diagnostik och labb, biobank och förbättrade förutsättningar för individanpassad diagnostik och behandling, så kallad precisionsmedicin och hälsa, förklarar Jonas Appelberg.
Den kliniska forskningen har utvecklats starkt under relativt kort tid och i viss mån med begränsade resurser jämfört med övriga ALF-regioner.
– Regionen och universitetet har ett stort ansvar för att befästa och förvalta denna fina utveckling framöver men också för att identifiera nya utvecklingsområden, avslutar Mia von Euler.
Vad är ALF-avtalet?
ALF är en förkortning för avtalet om läkarutbildning och forskning mellan staten och sju regioner.
Vad är klinisk forskning?
Klinisk forskning är en gren inom hälso- och sjukvårdsvetenskapen som bestämmer säkerheten och effektiviteten hos mediciner, apparater, diagnostiska produkter och behandlingsregimer avsedda för mänsklig användning. Dessa kan användas för förebyggande, behandling, diagnos eller för att lindra symtom på en sjukdom. Källa: Wikipedia
Hälsa | Örebro
Örebronyheter
Källa: Region Örebro län, Örebro Universitet
Källa: Wikipedia
Related Posts
Latest News
-
Mingel – *Makeriet* Fredag 13 December 2024
Makeriet 2024.12.13 * Fredag * Stig in till Makeriet och...
- Posted december 14, 2024
- 0
-
Man försökte betala med falska sedlar
En man i fyrtioårsåldern misstänks för olovlig befattning med falska...
- Posted december 13, 2024
- 0
-
Man gripen för grov misshandel
En man i sextioårsåldern har gripits misstänkt för grov misshandel...
- Posted december 13, 2024
- 0
-
Idag släpps biljetterna till Örebro Poddfest på Kulturkvarteret
Välkommen på premiären för Örebro Poddfest lördag 5 april 2025....
- Posted december 13, 2024
- 0
-
Här är Örebro universitets nya alumner till Wall of Inspiration
Jens Ericsson, Joanna Hedqvist, Kalle Norwald, Johanna Gillberg och Henrik...
- Posted december 13, 2024
- 0
-
Informationsträff på Kvarngården Kris- och beredskapsplanering
Kumla kommun hälsar välkommen på informationsträff den 16 december på...
- Posted december 13, 2024
- 0
-
Fler laddstolpar i Kopparberg
Ljusnarsbergs kommun satsar på hållbarhet och stärker sin attraktionskraft med...
- Posted december 13, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login