Positivt besked att svenska grisar är fria från MRSA

Av på 24 januari, 2015

Resultatet är nu klart för provtagningen 2014 av antibiotikaresistensen MRSA i svenska avelsbesättningar och glädjande nog hittade man inga antibiotikaresistenta hudbakterier. Sveriges Grisföretagare välkomnar resultatet av undersökningen som genomfördes av Svenska Djurhälsovården och SVA.

– Sveriges Grisföretagare lägger ner ett stort arbete på att ha en bra djurhållning, på att skydda djuren för smittor och bibehålla vår låga antibiotikaförbrukning. Det här resultatet visar att vi så här långt agerat rätt trots att smittan är så spridd ute i Europa. Att vi dessutom har EU:s lägsta antibiotikaanvändning pekar på att vi är duktiga på att hantera smittor, säger Ingemar Olsson, ordförande Sveriges Grisföretagare.

– Vi kommer att fortsätta arbeta ihop med myndigheterna och övriga näringen om vad som ytterligare kan göras för att försöka hindra den resistenta hudbakterien att etablera sig bland svenska grisar, säger Ingemar Olsson.

– Den största risken för att svenska grisar ska få MRSA är via personer som har direkt kontakt med djuren. Inom Sveriges Grisföretagare är vi därför mycket måna om att det ska finnas bra hygienbarriärer på gårdarna och att personalen har god kunskap om dessa. MRSA smittar inte via livsmedel men bakterierna kan utgöra en risk för oss som vistas i stallarna, avslutar Ingemar Olsson.

Örebronyheter, Regionalt

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in