Preliminär sammanställning av omkomna vid drunkningsolyckor under juli 2020

Av på 5 augusti, 2020
Arkivbild.

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna i drunkningsolyckor visar att 10 personer mist livet under juli i år jämfört med 17 personer under juli 2019. Totalt har 54 personer omkommit t.o.m. sista juli 2020 jämfört med 41 personer motsvarande period 2019.

2020 juli 2019
5 fritidsbåt 2
5 bad 10
0 övriga 5
10 totalt 17

Om juni 2020 noterade det högsta antalet omkomna i drunkningsolyckor under hela 2000-talet med 27 personer som mister livet (se kompletteringar i slutet på denna rapport), pekar preliminära sammanställning för juli på det lägsta antalet för hela 2000-talet. Endast vid två tidigare tillfällen, 2011(13) och 2017(12), har så relativt få personer mist livet i drunkningsolyckor. Juli är normalt den mest olycksdrabbade månaden på året med ett medeltal på 26 personer som omkommer. Att antalet omkomna i juli är relativt lågt kan till viss del förklaras med att juli 2020 enligt SMHI* varit kallare och haft mer nederbörd än normalt i nästan hela landet.

Dem flesta drunkningsolyckorna går att undvika genom förhållandevis enkla åtgärder. Därmed uppmanar Svenska Livräddningssällskapet till försiktighet och eftertänksamhet vid nästa besök till badet eller båtturen. Läs mer om bad- och båtvett på vår hemsida: https://svenskalivraddningssallskapet.se/sakerhet/bad-bat-och-isvett

Det råder fortfarande strikta restriktioner i landet med anledning av covid-19 pandemin. Även om stränder, friluftsbad och badanläggningar inte omfattas av restriktionerna för allmänna sammankomster med fler än 50 personer, följer Svenska Livräddningssällskapet regeringens och myndigheternas föreskrifter och allmänna råd. Därför har organisationen tagit fram särskilda strand- och poolvett som går att finna på: https://svenskalivraddningssallskapet.se/sakerhet/strand-och-poolvett-under-coronapandemin

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor med dödlig utgång under juli 2020

1/7 Sjö, fritidsbåt, kanot, man, 55 år
Älmtsjön, Karlshamn, K-län

En 55-årig man påträffas avliden i Älmtsjön i Karlshamn. Kanoten påträffades flytandes upp och ner och mannen saknades. Kroppen påträffades först dagen efter händelsen. Polis, räddningstjänst och ambulans har larmats till platsen och en räddningshelikopter från Sjöfartsverket deltar i sökandet. Mannens anhöriga underrättade.

1/7 Hav, bad, man, 70-årsåldern
Stubbsand, Husum, Örnsköldsvik, Y-län

Vid ca 14:40 inkommer information till polisens ledningscentral om ett drunkningstillbud i Stubbsand, Husum. Initialt påbörjades HLR men personens liv gick inte att rädda. Den avlidne är en man i 70-årsåldern. Anhöriga är underrättade.

2/7 Sjö, fritidsbåt, vattenskoter, man, 30-årsåldern
Aspens camping, Lerum, O-län

Preliminär sammanställning av omkomna vid drunkningsolyckor under juli 2020 En man i 30-årsåldern saknas efter en olycka med en vattenskoter på sjön Aspen i Lerum. Olyckan inträffade på torsdag kväll men kroppen påträffades inte förens dagen efter. Anhöriga är underrättade.

11/7 Sjö, fritidsbåt, pojke,
Bjännsjön, Umeå, AC-län

En pojke i yngre tonåren har omkommit efter att en båt kantrat i Bjännsjön utanför Umeå på lördagen. Personen ska ha fått hjälp med att ta sig till land med en annan båt. Räddningstjänst, ambulans och polis tillkallades till platsen och pojken fördes till sjukhus med Sjöfartsverkets räddningshelikopter. På lördagseftermiddagen bekräftade polisen att pojken hade omkommit i samband med olyckan. Anhöriga har blivit underrättade.

12/7 Sjö, fritidsbåt, man, 60-årsåldern
Mälaren, Sigtuna, AB-län

Två män hade gett sig ut på en båt i Sigtunafjärden när de hamnade i vattnet. Varav den ene mannens liv inte gick att rädda. Allmänheten observerade en båt med motorn igång men inga personer i båten och larmade 112. Anhöriga har underrättats.

14/7 Sjö, bad, man, 54 år
Kuppersjö, Tingsryd, G-län

En dansk turist försvann under en simtur vid ett friluftsbad söder om Tingsryd. Enigt vittnen på platsen ska mannen simmat tillsammans med sin dotter cirka hundra meter ut från stranden och cirka tvåhundra meter till närmsta brygga. Dottern kunde ta sig till land och därifrån larma 112. Ett stort antal resurser kallades till platsen med bland annat räddningstjänst med fyra båtar, ambulans, polis, helikopter och dykare från kustbevakningen genomförde eftersöket. Personen påträffades först dagen efter av dykare. Anhöriga är underrättade.

18/7 Sjö, bad, man 20 års åldern
Sätrabadet, Stockholm AB-län

En man i 20-årsåldern har avlidit efter ett drunkningstillbud vid Sätrabadet i sydvästra Stockholm. Larmet kom vid 20-tiden på lördagen. Han var där och badade med kompisar och drogs upp medvetslös ur vattnet. Mannen fördes till Karolinska sjukhuset med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

18/7 Sjö, bad, man 20 års åldern
Sundbybadet, Huddinge AB-län

Under lördagskvällen försvann en man i 20-årsåldern vid Sundbybadet i Huddinge, söder om Stockholm. Mannen var och badade tillsammans med kompisar och försvann under ytan då kompisgänget var på väg tillbaka efter att simmat iväg 200 – 300 meter. Eftersöket avbröts vid 23-tiden för att återupptas under söndagen. Kroppen återfanns av dykare söndag kväll. Anhöriga är underrättade.

20/7 Sjö, bad, man 30-årsåldern
Borsöknasjön, Eskilstuna D-län

En man i 30-årsåldern hittades död i Borsöknasjön i Eskilstuna. Det var en privatperson som larmade om den misstänkta drunkningsolyckan på måndagsmorgonen efter att ha påträffat tillhörigheter som kläder och en mobiltelefon vid strandkanten. Det var med hjälp av en så kallad dykrobot som mannen kunde hittas 40 meter ut från land på ett djup av fem meter. Anhöriga har underrättats.

22/7 sjö, fritidsbåt, kanot, man, 80-årsåldern
Acktjärnsjön, Sandviken, X-län

En man har hittats avliden i Acktjärnsjön i Sandvikens kommun. Räddningstjänsten larmades sedan en övergiven ryggsäck hittats vid sjön, och en tom kanot sågs ute på vattnet. Dykare från räddningstjänsten hittade en man i 80-årsåldern, som konstaterades avliden. Polisen uppger att man misstänker att han fallit ur kanoten och drunknat. Anhöriga är underrättade.

Kompletteringar för juni månad.
Efter det att den preliminära statistiken för juni månad presenterats har ytterligare uppgifter om fyra omkomna personer i samband med drunkningsolyckor, inkommit. Samtliga i samband med bad, tre är män och en är kvinna. Två av olyckorna inträffar i region Stockholm, en i Västra Götaland och en i Skåne. Det gör att antalet personer som mister livet vid drunkningsolyckor för juni månad 2020 preliminärt revideras till 27 personer och totala antalet till och med sista juni skrivs upp till 44 personer.

2020 juni 2019
16 bad 1
5 fritidsbåt 6
1 fiske 0
5 övrigt 3
27 totalt 10

27/6 Sjö, bad, man 45 år
Saxtorpssjöarna, Kävlinge, M-län

Lördagen den 27 juni eftersöktes en man i 45-årsåldern vid en av de populära badplatserna vid skånska Saxtorpssjöarna efter ett drunkningstillbud. Mannen försvann i samband med en simtur. Under onsdagsmorgonen anträffades mannen efter ett stort sök pådrag både över och under ytan, med dykare, båt, drönare och helikopter. Polisen misstänker inget brott. Anhöriga till mannen har underrättats.

27/6 Hav, bad, man, 65-årsåldern
Orust, O-län

En man i 65-årsåldern som var ute på en simtur påträffades medvetslös vid en brygga i Ellös. Hjärtoch lungräddning påbörjades och mannen flögs till Sahlgrenska i Göteborg men hans liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

23/6 Hav, bad, kvinna, 60-årsåldern
Södersveds, Ingarö, Värmdö, AB-län

Den kvinna i 60-årsåldern från Haninge som påträffades medvetslös efter ett drunkningstillbud vid Södersveds badplats på Ingarö har avlidit. Hon hämtades med ambulanshelikopter men hennes liv gick inte att rädda.

21/6 Hav, bad, man, 58 år
Fjärdlång, Ornö, Haninge kommun, AB-län

Hoppar i för att bada och drunknar.

Mer information om antalet drunkningar i år per månad samt statistik för tidigare år kan hittas på Svenska Livräddningssällskapets hemsida, https://svenskalivraddningssallskapet.se/sakerhet/drunkningsstatistik

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands -exklusive suicid.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in