Preliminär sammanställning av omkomna vid drunkningsolyckor under juni 2019

By on 7 juli, 2019

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet vid drunkningsolyckor visar att 5 personer förolyckades under juni 2019, jämfört med 18 personer 2018. Totalt har 24 personer omkommit genom drunkningsolyckor 2019, samma period 2018 omkom 62 personer.

2019 juni 2018
1 fritidsbåt 1
1 bad 12
0 fiske 1
3 övriga 4
5 totalt 18

Glädjande kan vi se att även juni månad visar på mycket lägre antal omkomna jämfört med juni 2018, detta trots ett relativt varmt väder, men kanske det ändå har varit något kyligare vattentemperatur än juni 2018. Det som vi kan notera är att det är ett relativt stort antal tillbud som tack och lov slutat lyckligt. Vi går nu in i juli månad som är den stora semestermånaden och då vill vi åter passa på att ge några enkla råd för att göra dagen på stranden lite mer säker!

Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar följande i samband med bad:

 • Simma och bada tillsammans med simkunniga.
 • Simträna och motionera där du bottnar.
 • Testa din simkunnighet, först inne sedan ute! Klarar du att ta Simborgarmärket?
 • Barn under sex år och ej simkunniga barn och vuxna, behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.
 • Låt inte syskon och/eller ej simkunniga vuxna övervaka barnen.
 • Se till att ha flythjälpmedel nära tillhands om olyckan är framme.
 • Lär dig grundläggande första hjälpen vid drunkning.
 • Lär dig hjärt- och lungräddning.
 • Om ni vill koppla av med en bok eller korsord, läsplatta eller sociala medier, gör upp ett schema om vem som har koll på barnen. Ta inte för givet att ”den andre har koll”!
 • Undvika att dricka alkohol i samband med bad.
 • Sök upp informationsskyltar som beskriver lokala förutsättningar.

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under juni 2019

6/6 Sjö, bad, ung man,

Gömmern, Huddinge AB-län

En ung man anmäldes saknad vid 17-tiden på torsdagen. Två timmar senare hittades han död av räddningstjänstens dykare i sjön Gömmaren i Huddinge kommun. Mannen hade simmat ut för att hämta en fotboll. Andra badgäster försökte komma ut till den unga mannen, men ingen lyckades hinna ut och rädda honom.

7/6 Älv, övrigt, man, 60-årsåldern

Torneälv, Haparanda BD-län

En man i 60-årsåldern har hittats drunknad i Torneälven i Haparanda. Larmet kom från en privatperson som såg en människa i vattnet nära bron på Finska sidan. Närmast anhörig är underrättad. Det finns ingen misstanke om brott.

8/6 Sjö, fritidsbåt, man, 45-årsåldern

Sammakkosjön, Gällivare BD-län

En man i 45-årsåldern har hittats död sedan en flotte vält i Sammakkosjön i Gällivare på lördagen. Mannens kamrat, även han i 45-årsåldern, hamnade också i vattnet, men lyckades ta sig upp oskadd. Enligt polisen har omständigheterna varit speciella med mycket varmt väder samtidigt som vattnet fortfarande är kallt. Polisen utgår från att det rör sig om en olycka, men en förundersökning pågår och en rättsmedicinsk undersökning kommer att genomföras.

19/6, sjö, övrigt, man

Ströms Vattudal, Jämtland Z-län

En person hittades livlös i vattnet, troligen är det en ung man som anmäldes saknad i september 2018 enligt polisen.

29/6, Å, övrigt, 15-årig pojke

Hävla, Finspång, E-län

Pojken avled efter att ha färdats i en bil som kört igenom ett räcke och hamnat på taket i ån.

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands -exklusive suicid.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login