Prestigefyllda vinster till Örebro som skolmatskommun

By on 21 september, 2017
White Guides bilder från prisutdelningen. Från vänster: Lena Sjöqvist, kökschef vid Årets klimatkök Tullängsgymnasiet samt Årets måltidschef Madelene Lagerlöf

Örebro kommun prisades i två kategorier, Årets klimatkök och Årets måltidschef, under White Guide Junior och White Guide Senior-galan i Göteborg i går, tisdagen den 19 september.

Under arbetet med White Guide Junior och White Guide Senior har maten vid drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden testats – allt för att lyfta fram de bästa offentliga måltidsupplevelser som finns i Sverige i dag. Sammanlagt delades pris ut i tretton kategorier under ledning av konferencier Tina Nordström och Lisa Lemke. Örebro kommun var nominerade i hela fem kategorier och vann pris i två av dem.

– Det är mycket hedrande och glädjande att Örebro vann två kategorier som skolmatskommun, ett resultat av tydliga politiska prioriteringar, långsiktig kompetensutveckling och skickliga medarbetare – allt för att vara en hållbar kommun med smartare mat, säger Lennart Bondeson (KD), politiskt ansvarig för miljö- och hållbarhetsfrågor.

Årets Måltidschef: Madelene Lagerlöf 
Från juryns motivering: ”För att du behärskar varje aspekt av hur man bygger goda, offentliga måltider – från nöjda medarbetare till KRAV-certifieringar, via arbetsmarknadsåtgärder och måltider för döva.”

– Jag är fantastiskt glad över utmärkelsen som Årets måltidschef, säger kostchef Madelene Lagerlöf. Mitt uppdrag blir så lätt när jag omges av duktiga medarbetare, allt från kostchefskollegor till kökschefer, kockar och restaurangbiträden. Det finns såklart flera delar till varför just jag vann, men en grundbult är nog den struktur vi skapat med enhetsplanen där vi tydligt bryter ned de politiska målen till medarbetarnivå, vilket har skapat en känsla av sammanhang. Att vi är en del av en helhet och det påverkar såklart resultatet. Visst ska vi servera en modern, näringsriktig och god skollunch men den ska också vara hållbar och av bra kvalitet. Det arbetar vi för!

Årets Klimatkök: Tullängsgymnasiet 
Från juryns motivering: ”För att man medvetet, långsiktigt och seriöst satsar på hållbara måltider och aldrig, aldrig, aldrig tvekar att byta ut sämre livsmedel mot bättre i jakten på perfektion. Ni är ett föredöme!”

– Vi är så himla glada, malliga och stolta över att uppmärksammas för vårt arbete i ett så stort sammanhang och tror att vårt fokus på helheten är anledningen till att vi vann, säger kökschef Lena Sjöqvist.

Långsiktigt arbete med Smartare mat
Kommunen arbetar sedan många år tillbaka med Smartare mat, en modell som bland annat går ut på att öka andelen ekologiska varor och minska matsvinnet. Ett arbete som fått uppmärksamhet och prisats även tidigare. Tullängsgymnasiets skolrestaurang fick till exempel kommunens interna miljöpris 2014 och har tidigare varit nominerad till Hållbar gastronomi. De belönades även med Energipriset – Årets inspiratör, som delades ut av Region Örebro Län och Länsstyrelsen Örebro i våras.

Samtliga kategorier där Örebro kommun var nominerade i årets White Guide Junior:

  • Årets skolrestaurang: Rostaskolan
  • Årets Hållbara Skolmatskommun: Örebro
  • Årets måltidschef: Madelene Lagerlöf
  • Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Tullängsgymnasiet
  • Årets Klimatkök: Tullängsgymnasiet

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login