Prisad för sitt arbete med döva och hörselnedsatta ungdomar

By on 14 november, 2018
Carolina Orvet visar upp priset. Foto: Region Örebro län

Carolina Orvet, sjuksköterska på Knuffen i Örebro, har tilldelats ett pris på 175 000 kronor för sitt arbete med döva och hörselnedsatta ungdomar. I fredags fick hon ta emot Vårdförbundspriset på Vårdgalan i Stockholm.

Carolina Orvet är sjuksköterska och teckenspråks- och dövblindtolk på ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro. Eftersom Sveriges enda riksgymnasium för döva och hörselnedsatta ligger i Örebro är tillgängligheten på Knuffen viktig. Carolina Orvets jobb har bidragit till att sänka trösklarna till ungdomsmottagningen för denna grupp.

Jag kan möta ungdomarna på deras eget språk. De säger ofta att det är skönt att bli förstådda.

Carolina Orvet tolkar också åt kollegor och hon samarbetar med hela organisationen runt ungdomarna på Riksgymnasiet. Det var en kollega som nominerade henne till Vårdförbundspriset. Priset delas ut i samarbete med Folksam och syftar till att stimulera och synliggöra den utvecklingskraft som finns bland Vårdförbundets medlemmar.

Jobbar på fantastisk arbetsplats
Carolina Orvet visste att hon var nominerad, men det var inte förrän på Vårdgalan i Stockholm i fredagskväll som hon fick besked om att hon hade fått andrapriset på 175 000 kronor för sitt tillgänglighetsarbete.

– Det känns enormt roligt och är en stor ära. Jag brinner verkligen för frågor som rör tillgänglighet och det är kul att det uppmärksammas.

Carolina Orvet menar att hon har en fantastisk arbetsplats.

Jag har goda chefer och fantastiska kollegor. Med dem omkring sig är utvecklings- och förändringsarbetet enkelt att genomföra.

Juryns motivering:
”Riksgymnasiet i Örebro är Sveriges enda riksgymnasium för döva och hörselskadade. Majoriteten av de 450 eleverna flyttar hit från andra delar av landet. Att i den känsliga tonårstiden bo hemifrån innebär att sakna det sociala nätverk som hemort, familj och vänner ger. Detta kombinerat med elevernas funktionsvariationer gör att regionens Ungdomsmottagning spelar en viktig roll i att främja god psykisk, sexuell och reproduktiv hälsa samt att förbygga ohälsa. Carolina Orvet arbetar som sjuksköterska på mottagningen, men är också utbildad teckenspråk- och dövblindtolk. Tillsammans med arbetslaget på ungdomsmottagningen arbetar hon på ett sant personcentrerat sätt och möter ungdomarna på deras eget språk, teckenspråket. På så sätt får ungdomar med funktionsvariation samma tillgång till ungdomsmottagningens resurser som andra unga i länet.”

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login