Prisbelönta kockar ska öka intresset för jakt och smak av vildsvin i länet

By on 15 oktober, 2021
Arkivbild

Länsstyrelsen i Örebro län och AgroÖrebro tar hjälp av prisbelönta kockar för att öka intresset och kunskapen om vildsvinskött. Måndag den 18 oktober träffas jägare, kockar, lantbrukare med flera för att smaka och prata vildsvin.

Det är Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 och Fredrik Johnsson, tidigare krögare på restaurang belönad med stjärna i Guide Michelin som gästar oss för att leda en provsmakning av vildsvinskött. Styckningsdetaljer kommer att diskuteras, visas och provsmakas. Deltagarna får uppleva hur ålder, vikt, efterbearbetning och tillagning påverkar smaken.

Vildsvin är idag ett vanligt inslag i länets natur. Antalet har ökat och därmed också skador på skog- och jordbruksmark, tomter samt i trafiken. För att minska stammen behöver fler jaga vildsvin. Samtidigt är efterfrågan på köttet inte tillräckligt stor för att det ska vara lönsamt för jägarna.

– Att vildsvinen ökar i länet innebär problem men den goda tillgången på vildsvin ger också en möjlighet till matproduktion. Det är därför viktigt att vi får upp intresset för att jaga och äta vildsvin, säger Åsa Lindin, Länsstyrelsen i Örebro län.

Utöver provsmakningen får deltagarna ta del av och diskutera jägarens, slaktarens och kockens perspektiv. Dagen inleds med en introduktion i vildsvinsekologi och en förhandstitt på den nya förvaltningsplanen med Länsstyrelsen i Örebro län. Därefter följer jägarens perspektiv med Göran Eriksson och Göran Mejsjö, Jägareförbundet, slaktarens via Anders Bergback, Bergslagsdelikatesser och till sist kockens med Stefan Eriksson, Exceptionell råvara. Dagen avslutas med workshop där vi diskuterar användandet av svenskt vildsvinskött.

– Vi är mycket förväntansfulla. Det här är ett unikt tillfälle med hela kedjan samlad som jobbar med vildsvin allt från jägare till kock, säger Ola Albrektsson, AgroÖrebro.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Länsstyrelsen Örebro län

You must be logged in to post a comment Login