Program och startlista för lådbilstävlingen Trollrallyt 21 maj i Lindesberg

Av på 20 maj, 2022
Bild: LindeKultur

Den succéartade lådbilstävlingen Trollrallyt gör comeback i Lindesberg lördag 21 maj – 40 år efter att den första tävlingen genomfördes 1982.

Arrangörerna Stråssa GF och Lindeportalen är nu klara med program och startlista för tävlingen som avgörs på samma plats som första tävlingen för 40 år sedan – på Lindeskolans parkering i Gruvgatans förlängning.

Program lördag 21 maj 2022:

09:00 – 09:45: Incheckning

Vid incheckning delas startnummer ut efter att lådbilen har passerat genom säkerhetsdepån där lådbil och hjälm kontrolleras. En jury kommer att utse tävlingens snyggaste, roligaste och charmigaste bil (som för 40 år sedan) – men nu också bästa företagsbil och kanske några extra hederspriser.

10:00 – 10:30 Invigning

Stråssa GF:s dansare inviger Trollrallyt med en kort föreställning.

10:30 – 14:00 Lådbilstävling

….

Priser delas ut löpande och dagen avslutas med att kröna den/de förare som rullat längst och snabbast. Arrangörerna räknar med att detta sker omkring kl 14:00 men ber om överseende med att det kan ske både tidigare och senare. Det kommer att finnas korv, dryck, snacks och glass att köpa på plats.

Parkeringsmöjligheterna för riktiga bilar kring Lindeskolan är begränsade på lördag 21 maj eftersom det är Judofestival i Arenan och föreställning med Bamse & Lova i Aulan samma dag. 

Det kommer finnas parkeringsmöjligheter på grusplanen för er som kommer med bil, vänligen följ de vita pilarna på bilden ovan (det kommer att vara skyltat). Denna parkering är i första hand reserverad för följebilar till de som anmält sig till Trollrallyt. En parkeringsavgift om 40 kr kommer att tas ut på plats.

Ni som kommer för att titta på Trollrallyt rekommenderas att gå eller cykla. Alternativt så finns parkering vid Idrottsvägen och Skogstorpsvägen (Tormek, LindePartner och Envers parkeringar).

Trollkorset! Den lilla symbolen som smugit sig in i Trollrallyt loggan är ett Trollkors! Trollkorset är en fornnordisk symbol som sägs skydda mot elaka troll och trolldom. Symbolen har haft stor betydelse i svensk folktro och kommer även ha en betydande roll under Trollrallyt! Skapare av Trollkorsen till Trollrallyt: Konstsmed Albin, Smedjan i Wadköping.

…………………………………..

Trollrallyt – från ”kul skolaktivitet” till stor folkfest

Lådbilstävlingen Trollrallyt arrangerades under åtta år – 1982-1989 – av skolklasser på Kristinaskolan i Lindesberg med stöd av lokaltidningen Bergslagsposten (som hade Bergslagstrollet som symbol – därav namnet Trollrallyt).

Trollrallyt arrangerades initialt som ”en kul gemensam aktivitet” för elever och föräldrar i den arrangerande klassen. Men Trollrallyt blev snabbt en stor folkfest som lockade som mest 81 tävlande ekipage och tusentals åskådare.

Trollrallyt hade två tävlingsformer på olika platser i Lindesberg: 1982-1985 då varje ekipage tävlade i att rulla snabbast och längst; 1986-1989 då varje ekipage tävlade i att rulla snabbast med påskjutare (pådriver).

Första Trollrallyt (1982) avgjordes på Lindeskolans parkeringsplats med 28 deltagande lådbilar i olika former och konstruktioner – se bilden nedan:

Nöje | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in