Psykisk sjukdom och demens tema på konferens för undersköterskor

By on 3 november, 2021
Undersköterska är ett yrke som hamnade i händelsernas centrum under pandemin.
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor och skötare handlar i år om bland annat psykisk sjukdom och demens. Det är två ämnen som många tidigare konferensdeltagare efterfrågat. Den 18 november på Conventum i Örebro är det dags för den fjärde upplagan av konferensen.

Undersköterskor är en av de yrkesgrupper som hamnade i händelsernas centrum under coronapandemin. När det nu är dags för Region Örebro län att arrangera den fjärde Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor och skötare, USK-dagen, vill projektledaren Mia Haponski påminna om undersköterskornas betydelsefulla insats under pandemin.

– Det här är en yrkesgrupp som har visat upp en stor professionalitet, förstått allvaret i situationen och gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.

Förra året ställdes USK-dagen in på grund av pandemin. Årets konferens blir därför den fjärde i ordningen. Konferensen arrangeras av Utbildningscentrum och Kompetensutvecklingsenheten inom Region Örebro län och är en kompetensdag som riktar sig till undersköterskor, skötare och vårdlärare. Utöver föreläsningar innehåller konferensen en mässdel med utställare.

– Syftet med konferensen är att undersköterskor och skötare ska få träffas över gränserna för olika vårdgivare och ha en rolig och givande dag, säger Mia Haponski.

Pratar om bemötande till psykiatriska patienter

Årets konferens handlar främst om demens och psykisk sjukdom. Det är två ämnen som många tidigare konferensdeltagare har efterfrågat. Edvard Hennerdahl, specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård ska prata om bemötande och förhållningssätt till psykiatriska patienter som vårdas inom den somatiska vården och Claudia Oberholzer, distriktssköterska, ska prata om olika former av demens.

Demens handlar också Linda Carlsson och RoseMaj Ingelstens föreläsning om. De jobbar på vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro och ska prata om hur helhetssynen är en nyckel till god demensvård.

Bland föreläsarna märks också inspiratören Ari Riabacke, en av Sveriges mest efterfrågade talare. Han har döpt sin föreläsning till ”Framtiden är här i dag – är du redo?”.

– Vi är väldigt glada för att Ari Riabacke kommer hit. Han skulle ha varit med redan förra året när vi fick lov att ställa in konferensen. Hans budskap är tänkvärt och en källa till inspiration, säger Mia Haponski.

Årets konferens är anpassad efter att pandemin ännu inte är över. Trots att de flesta restriktioner är borttagna har man valt att sprida ut mässdelen och sitta glesare under lunchen samt vara generösa med handspriten. För dem som är intresserade av att delta på årets konferens finns det fortfarande möjlighet att anmäla sig fram till och med den 8 november.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa Region Örebro län
Mer information: https://uskdag.regionorebrolan.se/

You must be logged in to post a comment Login