Psykologens bästa tips för familjeresan

Av på 10 oktober, 2021

Att resa ihop med flera generationer kan vara fantastiskt. Men också krävande med många olika önskemål och viljor. Researrangören Club Med har frågat psykologen David Waskuri om hans bästa tips för hur vi kan tänka för att drömresan ska möta alla generationers förväntningar.

Club Med ser en stark internationell trend där många är sugna på att resa ihop över generationsgränserna. Det är ett sätt att stärka familjeband och skapa långvariga gemensamma minnen. Sedan Utrikesdepartementets beslut om att ta bort den globala reseavrådan offentliggjordes har Club Meds bokning av familjevänliga resorter ökat med 210 procent i Sverige.

– Utöver klassiska familjedestinationer som Thailand och Spanien ser vi att skidsemestrar i Alperna börjar bli väldigt populärt för familjer som reser ihop, under september har de resmålen stått för 75 procent av våra bokningar. Att hyra en chalet för hela stora familjen i Valmorel kan till exempel vara ett alternativ för de som vill kombinera skidåkning på sina egna villkor med andra aktiviteter som passar hela familjen i en vacker omgivning, säger Nathalie Drew, Managing Director Northern Europe, Club Med.

Men att resa med flera generationer kräver god planering och tydlig kommunikation. Energifyllda barnbarn och mor-och farföräldrar som är vana vid lugn och ro efter ett år präglat av pandemin kan krångla till det i paradiset. David Waskuri – legitimerad specialistpsykolog, psykoterapeut och författare ger sina viktigaste råd för att resa flera generationer ihop.

Psykologen David Waskuris sju bästa råd:

  • Prata igenom förväntningarna tillsammans – innan avresan. Genom att ha en konstruktiv dialog innan ni åker i väg kan man se var alla står och vad alla vill.
  • Det är ett gemensamt projekt. Skissa därför upp ett gemensamt schema redan innan ni åker så att alla får göra de aktiviteterna de vill göra.
  • Boka ett tillräckligt stort boende. De flesta behöver lite avskildhet ibland.
  • Var beredd på att kompromissa. Det är viktigt att kunna ge och ta.
  • Välj ett resmål som passar alla. Om man exempelvis åker till Alperna så se till att välja en destination med aktiviteter och annat som även den som inte står på skidor kan uppskatta.
  • God kommunikation är viktigt. Tänk på att lyssna och bekräfta varandra när den andra pratar. Tänk även på att inte prata i affekt, det vill säga när känslorna tar över, eller när du är stressad eftersom det stressar upp de andra.
  • Fundera på eventuella risksituationer. Med det menas situationer som kan leda till konflikter. Om ni har tänkt på det i förväg så är det större chans att ni kan motverka problemen.

– Viktigast av allt är nog att planera resan tillsammans i god tid. Då kan ni upptäcka skilda förväntningar redan innan ni åkt i väg. På så vis kan ni förhoppningsvis skapa ett roligt gemensamt projekt, där alla har bidragit och kompromissat – innan ni stigit ombord på flygplanet, säger specialistpsykologen David Waskuri.

Resmål som passar hela familjen:

Valmorel

Club Meds resort i franska Valmorel är något utöver det vanliga – det är en vänlig miljö med de bästa förutsättningarna för en familjesemester. Chalet-lägenheterna är eleganta, moderna och luftiga och är ett perfekt alternativ för en stor familj. Utöver skidåkning finns både möjlighet att få barnpassning och aktiviteter som snöskovandringar och stavtång.

Quebec

Club Meds nya bergsresort norr om staden Québec i Kanada erbjuder något helt nytt för dig som älskar att åka skidor. Här finns möjlighet att susa ner för fantastiska skidbackar med utsikt över Saint Lawrencefloden men också skridskoåkning, spa och barnpassning. Resorten ligger vackert inbäddad i ett naturskönt landskap som dramatiskt ändrar utseende efter årstiderna.

Marbella 

Club Meds nya resort Magna Marbella ligger ett stenkast från Marbella pittoreska gamla stad, i mitten av en tolv hektar stor terrasserad trädgård. Det här är en idealisk utgångspunkt för att utforska Andalusiens rika kulturarv och fantastiska landskap. Här finns garanterat något för hela familjen i en miljö med olivträd som växer hela vägen till horisonten.

Seychellerna

Club Meds ekovänliga resort i Seychellerna har något för alla. Här väntar perfekta paradisstränder, aktiviteter och utflykter som snorkling och kajakpaddling. Majoriteten av aktiviteterna som erbjuds är direkt sammanlänkade med Indiska oceanen och havets natursköna vattenlandskap. Det turkosa vattnet, de vita sandstränderna, kullarna klädda i femtio nyanser av grönt: det här är sinnebilden av paradiset.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Club Med

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in