Publiken hungrar efter livemusik

Av på 21 maj, 2021

Den pågående pandemin har satt kultur- och livebranschen på paus. Färska siffror och studier visar dock att avsaknaden av kulturupplevelser redan nu skapar högtryck på konserter och festivaler 2022 – och att publiken står redo så fort restriktionerna lättar.

När den brittiska regeringen gick ut och meddelade att större evenemang utan social distansiering såsom större konserter, sportarrangemang och festivaler kunde bli av under 2021 såldes hisnande 170 000 biljetter till festivalerna Reading, Leeds och Creamfields ut på 72 timmar. På andra sidan Atlanten hände detsamma festivalen Rolling Loud som går av stapeln i Florida i juli, där man sålde hela 85 000 biljetter på bara två timmar och med 30 000 personer på väntelista.

En färsk undersökning som biljettjätten Ticketmaster gjort bland sina kunder visar att den pågående pandemin skapat ett stort sug efter konsert- och festivalupplevelser. 82 procent av de som svarat i undersökningen förväntar sig spendera lika mycket, och till och med mer, än de gjorde innan pandemin.

Färre biljetter till försäljning

Fler uppgifter som talar för ett rekordår för biljettförsäljningen 2022 är att 93 procent av de svarande uppger att de behåller sina köpta biljetter från ett flyttat evenemang. Likt många andra festivaler tvingades Way Out West att ställa in 2020 års upplaga, men i linje med Ticketmasters undersökning har runt nio av tio valt att behålla sina biljetter, vilket också innebär att färre nya biljetter finns till försäljning.

– Nischade och etablerade festivaler som Way Out West har en väldigt lojal publik, vilket vi är otroligt tacksamma för. Det är många som håller hårt i sina biljetter. Så fort restriktionerna lättas kommer det att smälla till. Det blir lite ketchup-effekt och vi kommer förmodligen kunna gå mot slutsålt rekordtidigt, precis som våra internationella kollegor, säger Patrick Fredriksson, Festival Director på Luger och Live Nation.

Även Joppe Pihlgren, verksamhetsledare hos Svensk Live känner av förväntningarna:

– Det är uppenbart att publiken längtar och kommer att gå på konsert och festival minst lika ofta som 2019. För oss gäller det att verksamheterna överlever så att de kan göra det som publiken förväntar sig.

Fler turnéer under 2022

Det är inte bara festivaler som står inför ett rekordår 2022. 74 procent av alla fans vill att artister ska släppa turnéer för att ha något att se fram emot under nästa år, och dubbelt så många artister planerar att turnera 2022 som tiden innan pandemin.

Micael Dahlén, ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, menar att utvecklingen följer ett tydligt spår:

– Folk älskar att fira friheten de får tillbaka efter begränsningar. Vi ser det i länder som öppnat upp tidigare och vi kommer se det i Sverige också, i många sammanhang och inte minst vad gäller upplevelser. 

Kultur | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Luger

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in