Rädda Barnen vädjar till omedelbart stöd till barn och familjer

By on 13 november, 2021
Arkivbild

Vi ser just nu en allvarlig situation vid den polsk-belarusiska gränsen där en stor grupp av skyddsbehövande och migranter – inklusive barn – är fast vid gränsen och kämpar med bland annat hypotermi, hunger och utmattning. Medan de politiska diskussionerna pågår sitter barn fast utan möjlighet att återvända eller ta sig vidare, och utan tillräcklig tillgång till mat, vatten, kläder eller nödvändig sjukvård och skydd. Situationen är akut och det räcker inte att fokusera på Belarus agerande, EU måste ta ansvar. Vi vädjar till länder att omedelbart ge nödvändigt stöd till barnen och deras familjer, och låta frivilligorganisationer få adekvat tillgång för att hjälpa till med förnödenheter.

Så kallade ”push backs” tillbaka till Belarus och att personer med rätt att söka asyl ignoreras kan aldrig accepteras. EU måste omedelbart markera mot ageranden i strid med EU-rätten och säkra att barn och deras familjer vid gränsen garanteras sin rätt att söka asyl. Det är oacceptabelt att barn och deras familjer görs till en bricka i en regional konflikt och vi kan aldrig tolerera att barns rättigheter och skyddsbehov ignoreras.

Vi på Rädda barnen fortsätter samla in information, uppmärksamma makthavare och bevaka den politiska utvecklingen tillsammans med våra medarbetare runt om i Europa.

Världen
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login