Rädslor på jobbet hämmar kreativiteten

Av på 4 januari, 2017
Nina Svensson har disputerat i psykologi.

”Tänk utanför boxen!” har länge varit ett populärt tillrop. En ny avhandling i psykologi från Karlstads universitet visar att många faktiskt är bra på att tänka annorlunda. Men alla vill inte dela med sig av sina tankar, av rädsla för att få kritik eller göra ”fel”. Det finns mycket att göra för att öka kreativiteten på jobbet.

– Oro, sociala förväntningar och normer censurerar människor. Många har fler idéer än vad de berättar för andra. Så egentligen borde inte frågan vara ”Kan du tänka utanför boxen?” utan i stället ”Vågar du tänka utanför boxen?” Alltså: Vågar du kommunicera dina idéer oavsett vad andra tycker om dem?

– Många arbetsplatsers stora utmaning är att skapa ett klimat där alla känner sig trygga att prata om sina idéer. Och naturligtvis vore det gynnsamt för både individ, arbetsplats och samhälle om fler innovativa lösningar kom fram.

Det säger Nina Svensson som har disputerat vid Karlstads universitet. Hon är en av många forskare som intervjuas i det aktuella numret av ESBRIs tidning Entré.

Samhällen där det är okej att tycka och vara olika, det är också kreativa samhällen. Precis som på en arbetsplats. Antalet idéer och kvaliteten på dem hänger ihop med acceptans och tolerans för olikheter, konstaterar Svensson.

Regionalt
Örebronyheter

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in