Räntor och inflation slår mot e-handlarna

By on 29 oktober, 2022
Arkivbild

Räntor och inflation slår mot e-handlarnas framtidstro, snart inleds en av årets mest intensiva shoppinghögtider och för många signalerar Black Week startskottet för julhandeln. Men i år är e-handlare försiktiga med sina förväntningar. Sex av tio spår en svag eller utebliven tillväxt under de kommande tre månaderna.

Det visar nya e-handelsindikatorn från Svea Bank.

Just nu befinner vi oss i en tuff tid för svensk e-handel. I Sveas senaste e-handelsindikator, som besvarats av 624 e-handlare, har 63 procent upplevt en svag eller utebliven tillväxt de senaste tre månaderna. Ungefär lika många förväntar sig samma utfall för de kommande tre månaderna och endast 24 procent tror på en stark tillväxt.

Räntehöjningar, inflation och försämrad ekonomi är det som majoriteten av e-handlarna tror kommer påverka försäljningen negativt i år. Även det pågående kriget i Ukraina beräknas ha en negativ effekt på tillväxten enligt nära var tredje e-handlare. Men det finns också många som trots oroliga omvärldsfaktorer har en positiv framtidstro. Över hälften av e-handlarna tror nämligen att försäljningen i deras e-butik kommer vara ungefär samma eller till och med bättre än under fjolårets julhandel.

– E-handlarna är nu i ett annat läge än under pandemin då utmaningarna handlade om lagerhållning och logistik. I år påverkas e-handeln av sämre ekonomi hos de svenska hushållen, samtidigt som allt fler handlar i fysisk butik. Nu blir det därför viktigt att se över hur man kan förbättra kundupplevelsen. Vi ser också att många e-handlare inför julen kommer öka marknadsföringen via kampanjer och erbjudanden, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea Bank. 

E-handlarnas förväntan stämmer överens med vad konsumenterna själva uppger.

– Konsumentkompassen Q4 visar att svenskarnas köpkraft minskar rejält framöver. Det är en dyster utveckling som i högsta grad kommer påverka handeln. Att slå fjolårets resultat blir tufft, en nyckel för att lyckas är att sätta sig in i konsumentens situation när man utformar sina erbjudanden och kampanjer, säger Oscar Hagman, ansvarig för Prisjakt Insights.

Så förbereder sig e-handlare inför julhandeln

Drygt hälften av e-handlarna uppger att deras försäljning stiger under julhandeln jämfört med resten av året. För att förbereda sig inför de kommande månaderna kommer man framförallt utöka marknadsföringen och lansera nya kampanjer och erbjudanden. Många kommer även erbjuda nya eller säsongsbaserade produkter samt sökoptimera sin e-butik.

I undersökningen spår e-handlarna även att livsmedel är den e-handelsbransch som kommer gå bäst under årets julhandel. Mer än en femtedel av e-handlarna uppger detta. Därefter tror man på en stark försäljning för hemelektronik- och teknikbranschen. 

Här är branscherna e-handlarna tror mest på under julen 2022:

1. Livsmedel 21 %
2. Hemelektronik/teknik 20 %
3. Barnartiklar/leksaker 11 %
4. Sport/fritid 8 %
5. Skönhet/hälsa 7 %

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Svea Bank

You must be logged in to post a comment Login