Rapport från Trend Micro avslöjar 13 miljoner attackförsök mot Linuxbaserade molnmiljöer

By on 24 augusti, 2021

Trend Micro släpper idag en rapport som sammanfattar säkerhetsläget för Linuxmiljöer under den första hälften av 2021. Rapporten ger goda insikter i hur hotlandskapet ser ut och hur attacker mot Linuxbaserade system går till. Attackerna anses bero på företags stigande intresse för molnbyggda arkitekturer och Linux-baserad virtualisering.

Rapporten visar att de flesta attacker under den första hälften av 2021 skett på grund av att företag fortsatt använda Linux-versioner som nått End of Life. Exempelvis använde 44 procent av företagen CentOS-versioner – 7.4 till 7.9. Dessutom visar rapporten att så många som 200 olika svagheter i de gamla Linuxversionerna utnyttjades för attacker bara under årets första sex månader. Detta är ett tydligt tecken på att det är populärt med attacker mot Linuxmiljöer där hackare kan utnyttja att gammal mjukvara med opatchade säkerhetshål fortfarande används i hög utsträckning.

Nedan är de vanligaste typerna av skadlig kod som cyberkriminella använt för att attackera Linuxservrar under den första hälften av 2021:

  • 25 procent coinminers (för utvinning av kryptovaluta)
  • 20 procent webbskal
  • 12 procent ransomware

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Trend Micro

You must be logged in to post a comment Login