Ras för nyföretagandet i Örebro län

By on 2 juli, 2024
Arkivbild

Under första halvåret rasade nyföretagandet i Örebro län med 7 procent jämfört med samma period förra året, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat. I riket som helhet sjönk nyföretagandet med 9 procent.

— Det är mycket allvarligt att nyföretagandet fortsätter minska eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. I lågkonjunkturens Sverige behöver fler företag startas, inte färre. För att fler ska våga ta steget till eget företag behövs politiska beslut som ger Örebro läns företagare ett lika bra skyddsnät som anställda, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Kriserna i omvärlden fortsätter drabba det svenska nyföretagandet hårt. Under årets första sex månader startades totalt 703 nya företag i Örebro län. Det är en minskning med 7 procent jämfört med samma period 2023. Under början av 2024 syntes en positiv trend i riket som helhet, med en nedgång på bara 4 procent, men när årets första halva summeras har raset accelererat och minskningen i landet blev totalt 9 procent.

Trots att var tredje svensk, 29 procent, drömmer om att bli egen företagare tar få svenskar steget till eget. Ett av de vanligaste skälen till att inte förverkliga sin företagsdröm är att den ekonomiska tryggheten för småföretagare upplevs vara sämre än den för anställda. Det visar Sifoundersökningar som Visma Spcs årligen genomför.

— Småföretagen bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Vi vet att ekonomiska kriser kan innebära nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste de kommunala beslutsfattarna i Örebro län ta vara på den kraften och erbjuda vägledning, främja samarbete och skapa ett gynnsamt företagsklimat så att fler vågar startar företag, säger Boo Gunnarson.

Västerbotten är det enda länet där nyföretagandet ökar, plus 1 procent under första halvåret. Störst var nedgången i Uppsala län, ner 24 procent, och Kronoberg, ner 23 procent.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Visma

You must be logged in to post a comment Login