Regeringens kompensationsstöd betyder allt när tävlingar och cuper ställs in

By on 24 juni, 2020
Arkivbild

Den 8 augusti skulle Örebro läns största stafett, StripaStafetten ha genomförts i Guldsmedshyttan för 20:e året i rad. Samma helg skulle också Forwardcupen, en av Sveriges traditionsrikaste fotbollscuper ha ägt rum för 47:e gången.

Men på grund av coronapandemin kommer dessa uppskattade evenemang inte att kunna hållas i år.

Idrottsrörelsen drabbas hårt av restriktionerna som följer i coronans fotspår. Förbudet att samla fler än 50 personer begränsar föreningarnas möjlighet till verksamhet och därmed intäkter och för många barn och ungdomar är dessa cuper och tävlingar sommarlovets höjdpunkt. Något de tränat och planerat för länge.

För BK Forward har pandemin fått stora konsekvenser. De har tidigare i sommar tvingats ställa in Örebrocupen som de är en del av, samt blodomloppet som de också är en del av. Två evenemang som tillsammans skulle ha gett klubben runt en halv miljon kronor i intäkter. För dessa inställda evenemang kompenserades klubben med 206 000 kronor av regeringens stöd till idrotten för perioden mars – juni. Även om det knappt täcker hälften av de tappade intäkterna så är bidraget av stor betydelse för klubbens verksamhet.

Det största vi har

7-9 augusti skulle BK Forward ha arrangerat Forwardcupen för 47:e året i rad, men även den är inställd. För BK Forward innebär det ett stort ekonomiskt bortfall.

–  För oss är Forwardcupen det största vi har ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Förra året omsatte cupen tre miljoner kronor vilket gav en vinst till klubben på en miljon kronor. Det motsvarar mer än halva BK Forwards omsättning, säger Thomas Andersson, cupansvarig.

Klubbens största bekymmer rent ekonomiskt är de plan-och lokalhyror som varje månad kostar mellan 35-40 000 kronor.

–  Vi har fått anstånd och kunnat skjuta upp dessa kostnader, men i slutändan ska det ju ändå betalas, säger Thomas Andersson.

Hoppet står nu till ytterligare ett stödpaket från regeringen.

– Det kommer att bli ett jättebekymmer för oss om vi inte får förlängt stöd för den här tiden. Det vi kan göra är annars att skära i de kostnader som vi kan påverka och då handlar det om att ställa in verksamhet. Det låter drastiskt, men det är tyvärr så det ser ut just nu, säger Thomas Andersson.

20 års jubileum

StripaStafetten som genomförs i Guldsmedshyttan av Storådalens SK skulle ha firat 20-årsjubileum i år, men så blir det inte. Det inställda evenemanget innebär inkomstbortfall för klubben, men ekonomin är än så länge stabil, så det påverkar inte verksamheten jättemycket. Den största förlusten är just nu tomheten över alla inställda lopp i länet.

–  Jag har sprungit över 900 lopp totalt och tänkte komma upp i 1 000 innan jag ger mig, säger Arne Evertsson, ordförande sedan 30 år tillbaka. Han är över 70 år och tillhör således riskgruppen. –  I år när alla lopp varit inställda känner jag att jag tappar motivationen. Man behöver ha ett lopp som morot framför sig. Lidingöloppet skulle jag springa för 55:e året i år, men det ser lite mörkt ut. Vi får se om det kommer att kunna genomföras.

Dansen ställdes in

IFK Hallsberg Hockey tvingades i år ställa in sin traditionella skärtorsdagsdans, vilket påverkar föreningens ekonomi och verksamhet mycket.

–  När vi startar vår verksamhet i början på säsongen i september så är det med de medel som vi får in från dansen, säger Leif Gustafsson, ordförande och kassör i IFK Hallsberg Hockey.

IFK Hallsberg Hockey var precis som Forward BK en av de 86 föreningar i Örebro län som fick ta del av regeringens stödpaket för perioden mars-juni.

–  Vi hade budgeterat med en vinst på 132 000 kronor och vi fick 55 000:- av regeringens stödpaket, vilket gör stor skillnad för oss och något som vi är mycket tacksamma över, säger Leif Gustafsson.

Nu hoppas föreningens ordförande och kassör att man också kan få förlängt kompensationsstöd för inställda evenemang för perioden juli  – september. För IFK Hallsberg Hockey handlar det om evenemang som planeras att hållas i augusti och september, men som ligger i riskzonen att ställas in och som beräknas ge ett tillskott i kassan på runt 150 000 kronor.

– Även om vi inte kommer att kunna kompenseras fullt ut så är alla bidrag i den här situationen som vi befinner oss i mycket välkomna, säger Leif Gustafsson.

RF-SISU Örebro läns distriktsidrottschef  Charlotta Stenhem hoppas att regeringen förlänger stödet så att idrotten kan fortsätta leverera fysisk aktivitet och fina barndomsminnen till barn och ungdomar.

–  Våra föreningar fyller en viktig uppgift och är en god samhällskraft som vårt län och Sverige så väl behöver, kanske särskilt mycket under tuffa tider, men också efteråt, säger hon.

Ekonomi | Sport
Örebronyheter

Källa RF/SISU

You must be logged in to post a comment Login