Region Örebro län förenklar provtagningen

Av på 24 maj, 2021
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Region Örebro län gör det nu ännu lättare att testa sig för covid-19 utan att boka tid. Från och med den 24 maj finns lådor, där man kan hämta ett testkit för egenprovtagning, utanför samtliga vårdcentraler i länet.

– Utifrån läget där i fortfarande har stor samhällsspridning är det väldigt bra att vi kan utöka tillgängligheten med provtagning som inte kräver tidbokning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Lådan med testkit för egenprovtagning har hittills prövats på fem ställen i Örebro län och satsningen har fallit väl ut. Hittills har cirka 15 000 prover från lådan analyserats sedan de första fyra lådorna kom på plats den 26 april. Nu utökar regionen med ytterligare 26 lådor. Från och med den 24 maj finns testkit för egenprovtagning att hämta utanför varje vårdcentral i länet under dagtid. I varje länsdel finns även minst en låda som är öppen till klockan 21.00 under kvällar och helger.

– Det här ökar möjligheterna att snabbt kunna testa sig för covid-19. Det gör också att man lättare kan hämta testkit till andra, till exempel sina familjemedlemmar, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

För att kunna använda erbjudandet att hämta testkit från en låda behöver man ha e-legitimation (bankID eller Freja eID Plus). Med hjälp av e-legitimationen kopplar man sitt prov till sig själv via 1177.se, där registreringen sker.

Så här går det till:

  1. Hämta testkit från nåon av lådorna
  2. Ta prov
  3. Registrera provet genom att logga in på 1177.se från din dator eller mobiltelefon och fyll i dina uppgifter
  4. Lämna provet i någon av lådorna för analys
  5. Provsvar syns när du loggar in på 1177.se

För de länsbor som inte har e-legitimation, eller av andra skäl inte kan hämta ett testkit för egenprovtagning, finns det fortfarande möjlighet att boka tid på en bemannad provtagningsmottagning. I första hand är det egenprovtagning som erbjuds även på bemannande mottagningar.

– Möjligheten att som tidigare boka tid för provtagning via 1177.se finns kvar tills vidare. Men målet är att så stor del som möjligt av provtagningen för covid-19, även för personal, ska gå via lådorna, säger Maria Gunnarsson.

Hälsa | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in