Regionala kultursatsningen på scenkonst utanför tätort fortsätter i Örebro län

Av på 21 april, 2022
Fullsatt på Vedevågsteatern när Teaterfabriken gav föreställningen "Ferlin och Klarabohemerna".
Foto: Lindesbergs Riksteaterförening

Den regionala kultursatsningen ”Scenkonst utanför tätort” fortsätter hösten 2022 och våren 2023 med nya möjligheter för ideella föreningar och lokalhållare på mindre orter i Örebro län att erbjuda professionell teater och scenkonst – speciellt anpassat för mindre scener och lokaler.

Syftet med den regionala satsningen är att stärka och utveckla de ideella krafter som verkar på landsbygden, medverka till att samlingslokaler blir aktiva kulturella mötesplatser, öka möjligheten att ta del av professionell scenkonst på mindre orter och få fler spelplatser och speltillfällen för professionella kulturaktörer i Örebro län.

Inom ”Scenkonst utanför tätort” tas inför varje spelår fram ett utbud med professionell teater och scenkonst – speciellt anpassat för mindre scener och lokaler. Utbudet erbjuds till ideella föreningar och lokalhållare i Örebro län till ett subventionerat gagepris på totalt 5.000 kr för arrangören.

Utbud hösten 2022 och våren 2023:

”ANDERSSON, MIRAKEL I FINNMARKEN” med Maria Sedell och Livet Nord är en av föreställningarna som erbjuds i utbudskatalogen.

SKRÖNOR I LÄNET med Örebro Teater (höstbonus 2022 – kostnadsfri föreställning)

Med Skrönor i länet så tas succékonceptet bakom Skrönor på teatertrappan ut på turné i länet. Delar av Örebro teaters ensemble framför skrönor och historier och publiken har också möjlighet att dela med sig av sina berättelser. Skrönor i länet bjuder publiken på många skratt, en del musik och fantastiskt berätteri. Föreställningen är kostnadsfri och spelas utomhus. Spelytan anpassas efter den
plats där föreställningen ska framföras. Arrangören ansvarar för sittplatser till publiken.

TAPPA TAND! med MolièreEnsemblen (familjeföreställning från 4 år)

Tappa tand! är en skrattfest för alla åldrar och med hög igenkänningsfaktor. En härlig berättelse om längtan efter att bli stor och framför allt – att få den där underbara gluggen mellan tänderna. Det finns inget som Ingrid hellre vill än att tappa en tand! Hon vill att alla ska komma och dra i den lösa tanden – och beundra. Hon vill, precis som storebror, få pengar i glaset av tandfen och en glugg att visa upp på förskolan. Ingrid blir mer och mer besatt av att tappa tand, hon låtsat att hon har lösa tänder, hon försöker lura tandfen med äpplekärnor och hon målar svart i munnen… För vad gör man inte när storebrorsans tänder lossnar med lätthet och en egna sitter fast som berget? Orättvist – eller finns det kanske rentav fördelar med att ha sina tänder kvar? Och kanske viktigast av allt… Finns tandfen på riktigt?

SYRÉNVÄGEN med Scenkonst Sörmland

Längs Syrénvägen ligger sommarstugorna som ett pärlband. Här påtas i trädgårdar, grillas och klipps gräs. Humlor surrar, snart slår rosorna ut och kanske håller vädret i sig till midsommar? Men bakom fasaderna pågår både små och stora dramer. När en ny familj flyttar in, som varken ser ut eller beter sig som områdets normer säger att man ska – då sticker rädslan för det främmande upp sitt fula ansikte på Syrénvägen. Snart passeras gränser, och saker sägs och görs som är svåra att ta tillbaka. Syrénvägen är en formstark föreställning som med humor, drama och igenkänning vill berätta om blicken på det främmande. Det handlar om ärlighet och feghet, om de välvilligas flathet – och om våra älskade trädgårdar, blommor och semesterprojekt. En ny pjäs av Anders Duus som tidigare även skrivit pjäserna Glasäpplen och Det som är vårt för Örebro Länsteater. Syrénvägen är beställd av Scenkonst Sörmland i regi av Sara Giese.

BYGDEN I MITT HJÄRTA med Byrån för scenkonst

Kanske ser vi en romantisk komedi som utspelar sig på badplatsen med den rangliga bryggan, där snygga killen bara kan simma hundsim? Kanske ser vi en musikal om damen som var-o-varannan kväll ser norrsken över byn och retar er som missar? Kanske en action när du snattade en glass i dåvarande lanthandeln och gömde den i armhålan? Plötsligt står kanske bygdens näst starkast man framför oss och håller allsång? Det kan bli festligt, det kan bli sorgligt, det kan bli olidligt spännande. Du kan vara helt trygg med att du aldrig tvingas upp på scenen, utan luta dig bara tillbaka och se vad som händer! Med improvisation som redskap sätts just din bygd, din ort och ditt hem i centrum för en kväll. I denna platsspecifika underhållning påverkar du scenerna och sångernas innehåll och varje föreställning blir helt unik – precis som din hembygd!

”För att Bygden i mitt hjärta verkligen ska handla just om er bygd, pratar vi med er efter att ni bokat, ställer lite frågor och läser på om bygden. Det är också värdefullt för oss att få information om olika saker från någon eller några som bor eller har bott platsen. Servering i samband med föreställningen fungerar före, under, i paus eller efter – allt funkar för oss, så välj det som passar er bäst. Spelytan är också anpassningsbar, så tveka inte att fråga oss ifall ni undrar hur just er lokal fungerar för Bygden i mitt hjärta.”

ANDERSSON, MIRAKEL I FINNMARKEN med Maria Sedell och Livet Nord

En trollbindande föreställning i skogsfinnarnas magiska värld. Här får du möta författaren Dan Anderssons far Adolf och hans värld, där trolldom, onda ögat och att stämma blod var vardagskunskaper. Nödvändiga för att överleva. Föreställningen utgår helt från Adolfs Anderssons anteckningar om egna och andras upplevelser. Hans egen röst, över 100 år gammal – här förmedlad av hans barnbarnsbarn och berättaren Maria Sedell – blir levande igen och vi får lära känna en högst ovanlig personlighet. Livet Nords stämningsfulla fiol följer varsamt den förunderliga berättelsen, driver den ömsom framåt eller håller oss kvar i spänning.

VAD VI LJUGER OM NÄR VI LJUGER OM ITALIEN med Masthuggsteatern

En snabbkäftad komedi om lögner, bluffar och önskan att verka lite mer Italien. Har du överdrivit lite någon gång? Kanske brett på lite extra? Kanske suttit på kafferasten och skrutit om den roliga festen du var på fastän du egentligen vantrivdes? Eller photo- shoppat semesterbilderna lite? Bara fixat den blå färgen på himlen alltså. Tagit bort den där finnen du hade. Bara bättrat på lite, för vardagen är ju så vardaglig liksom. Mer tältsemester än Italien. Och vem vill vara det när alla andra är så perfekta? Med Vad vi ljuger om när vi ljuger om Italien utforskar Masthuggsteatern och dramatikern Kristian Hallberg lögnen i alla dess former. Från den oskyldiga överdriften till den stora livslögnen. En intim och lekfull föreställning med nyskriven musik av Harriet Ohlsson.

”27” med Örebro teater

I den här nyskrivna teaterföreställningen får vi möta en avdankad rockartist som har existentiella funderingar och söker tröst och glädje i de rockartister som alla ingår i ”27-klubben”. En populär benämning på alla de artister som gått bort vid tjugosju års ålder. Legender som Jimi Hendrix, Janis Joplin och Amy Winehouse passerar alla med delar av sina låtskatter i det här sångprogrammet som ställer frågor om idoldyrkan, framgång, och konsten att inte bli blind för livets små lyckoämnen.

Vår version av SKÖNHETEN OCH ODJURET med Teater Imba (familjeföreställning från 4 år)

Vi har alla hört historien om Skönheten och Odjuret, den klassiska sagan om Prinsen som får betala dyrt för sin fåfänga. Om Belle, flickan med böcker som sin största passion som gör allt för att hjälpa hennes smått förvirrade far som är uppfinnare. Och Gaston, byns pompös som till varje pris vill gifta sig med Belle. Men om vi gör pappan lite extra förvirrad? Gör odjuret extra fult och rädd för höjder? Om Belle avskyr hästar som döljer saker? Då kan vi lova er en föreställning ni aldrig sett förut! Teater Imba berättar denna kända historia på sitt eget sätt med hjälp av improvisation, humor, dans och trams. Tillsammans med publiken skapas en aldrig tidigare visad version av Skönheten och Odjuret. En familjeföreställning som, tillsammans med publiken, underhåller alla generationer.

Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in