Regionalt – ​Internationella dagen mot dödsstraff

By on 8 oktober, 2016

Den 10 oktober är det den internationella dagen mot dödsstraff. Det kommer Amnesty International Sverige att uppmärksamma över hela landet. Vi kommer att finnas på plats på 26 orter – från Härnösand i norr till Malmö i söder. Seminarium Stockholm, ljusmanifestation i Växjö och utställning i Kalmar är några exempel på aktiviteter som arrangeras.

Våra grupper i landet kommer fokusera särskilt på ett aktuellt fall i USA, Kevin Cooper som väntar på att avrättas i San Quentin-fängelset norr om San Francisco. Trots att mycket tyder på att han är oskyldigt dömd för ett mord 1983 har han inte fått sin dom omprövad eller möjlighet till upprättelse.

Den internationella dagen mot dödsstraff har inrättats av paraplyorganisationen World Coalition Against the Death Penalty, där även Amnesty ingår, och dagen blev officiell 2003 genom ett gemensamt initiativ från deltagare i 180 länder.

Sedan 2007 har EU och Europarådet officiellt erkänt den här dagen som en dag mot dödsstraff. Varje år brukar det vara ett specifikt tema, det här året är temat dödsstraff för terrorrelaterade brott.

Amnesty International har arbetat för ett totalt avskaffande av dödsstraff sedan 1977, då Amnesty anordnade en stor internationell konferens om dödsstraffet i Stockholm. Då var det bara 16 länder som hade avskaffat dödsstraffet, idag är det 103 länder som helt avskaffat det i sin lagstiftning.

Förra året avrättades minst 1 634 personer. Det är en ökning med över 50 procent jämfört med året innan och det är det högsta antalet som Amnesty International har registrerat sedan 1989. Kina är exkluderat från den siffran – ett land där tusentals sannolikt har avrättats – eftersom dödsstraffsstatistiken i Kina är en statshemlighet.

Amnesty motsätter sig dödsstraffet i alla former, utan undantag, oavsett brott, förövare, eller metod som används vid avrättningen. Det finns inga som helst bevis på att dödsstraffet skulle vara mer effektivt för att avskräcka från brott än andra former av straff.

Dödsstraffet är inte ett straff – det är ett brott.

Faktaruta

* Amnesty International registrerade förra året det högsta antalet avrättningar på över 25 år.

* Tre länder – Iran, Pakistan och Saudiarabien – stod för nästan 90 % av alla registrerade avrättningar.

* För första gången någonsin har majoriteten av världens länder nu helt avskaffat dödsstraffet efter att ytterligare fyra länder avskaffade det under 2015.

*Totalt har nu 103 länder avskaffat dödsstraffet helt i sin lagstiftning, ytterligare 6 länder har avskaffat i fredstid och 31 länder anses ha avskaffat ”i praktiken” genom att de inte har verkställt några avrättningar under lång tid.

*Av de 58 länder som har kvar dödsstraff och också verkställer dödsdomar är det bara runt 20 som avrättar varje år, förra året var det det 25 länder som avrättade människor. Femte landet i topp förutom Kina, Iran, Pakistan och Saudiarabien är USA med 28 verkställda avrättningar 2015.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login