Regionalt | 1 036 aktiebolag i byggbranschen gick i konkurs under 2014

Av på 14 februari, 2015

Nu är det snart vår och det är hög tid att börja med de där projekten som man funderat på hela vintern. Man kanske vill bygga om eller renovera sitt hem. Det finns många tillfällen där man kan behöva anlita experthjälp från t ex hantverkare. Men hur vet man att den man anlitar är seriös?

Enligt UC:s statistik gick 1 036 stycken aktiebolag i byggbranschen i konkurs under 2014. Det innebär att det gick tre byggföretag i konkurs varje dag.

 • De osäkra tiderna innebär att man måste vara än mer noggrann i valet av hantverkare. Som privatperson kan det var svårt att veta vilka företag som är välskötta och pålitliga. Det enklaste sättet att få bevis på företagets ekonomiska status och långsiktiga överlevnadsförmåga är att kräva att företaget bifogar UC Trygg Företagare med sin offert. UC Trygg Företagare skapar en trygghet mellan företaget och kunden, säger Roland Sigbladh, marknadschef UC.

UC har tagit fram en checklista med 5 tips som hjälper privatpersoner som ska anlita företagare som t ex hantverkare.

 1. Gör en skriftlig offertförfrågan! 
 2. Var specifik och detaljerad med vad det är du beställer och vad du vill få gjort. Ställ upp offertförfrågan på ett strukturerat sätt så att du kan jämföra offerter mot varandra. Var tydlig med vilken typ av information som är ”Ska-krav” som offertlämnaren måste ha i offerten med för att få vara med. Exempel på sådan information är kreditvärdighet och ekonomisk status, F-skattsintyg och behörighet. Det enklaste sättet att få bevis på företagets ekonomiska status och långsiktiga överlevnadsförmåga är att kräva att företaget bifogar UC Trygg Företagare med sin offert.
 3. Ta in flera offerter!
 4. Skicka offertförfrågan till flera leverantörer och jämför innehållet och priser i de offerter du får in. Du bör kolla att de innehåller allt som du frågat efter i din offertförfrågan. Det ska tydligt framgå vad som ingår OCH vad som INTE ingår. Tänk också på att jämföra vilka materialval och underarbeten som företaget offererar. Det kan skilja ordentligt mellan de som offererar. Om någon är mycket billigare än alla andra. Ta en funderare på vad det kan bero på.
 5. Kontrollera företagaren innan du bestämmer dig!
 6. Innan du bestämmer dig bör du kontrollera att företagaren är seriös. Du vinner mycket på att göra det i tid.
  1. Kontrollera företagarens ekonomiska status och att företagaren är godkänd för F-skatt. 
  2. Enklaste sättet att ta reda på företagarens ekonomiska status och att företagaren är godkänd för F-skatt är att be att få se intyget från UC, UC Trygg Företagare.
  3. Ta referenser från tidigare kunder
  4. Fråga om de rekommenderar företagaren och vilken relation de har.
  5. Kontrollera företagarens behörighet
  6. Be att få se intyg. Det gäller särskilt för el- och VVS-arbeten.
  7. Kontrollera företagarens försäkringar
  8. Kontrollera att företagaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Se till att du står som medförsäkrad på allriskförsäkringen och att du får kopior på försäkringsbreven. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka krav de har för att försäkringen ska gälla.
 7. Skriv avtal!
 8. Oavsett omfattningen på arbetet är det alltid bra att ha ett skriftligt avtal. Det är bra om det är något som går fel. Vi rekommenderar att ni skriver ner vad ni kommit överens om. Det finns avtalsmallar som man kan använda t ex ”Hantverkarformuläret 09”. Den finns att ladda ner på www.omboende.se
 9. Betala inte i förskott och spar alla kvitton!
 10. Det finns olika pris- och betalningsalternativ att välja mellan. Prata med företagaren och diskutera vilket som passar uppdraget och din plånbok bäst. Kom överens om en betalningsplan. Kom ihåg att aldrig betala i förskott. Betala bara för det arbete som utfört och godkänt. Om något har blivit fel har du rätt att hålla inne den summa som det är rimligt att det kostar dig att få felet åtgärdat eller slutfört. Spara alla kvitton i minst tre år och äger du din bostad ska du spara dem så länge du bor kvar. Tänk på att seriösa företagare alltid ger dig kvitto.

För mer information om UC Trygg Företagare är ni välkomna att besöka www.uc.se/foretag/tjanster/tjanst/affarsfakta

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in