Regionalt – 3 av 10 svenskar pratar aldrig om döden

Av på 3 november, 2016
På Alla helgons dag tänder vi ljus på gravarna, men de flesta av oss undviker att prata om döden.

På lördag är det Alla helgons dag. En dag då vi tänder ljus på gravarna och minns de som lämnat det här livet. Det är också en helg som påminner oss om att döden finns. Men trots att döden är en ofrånkomlig del av livet undviker de flesta av oss att prata om den, visar en undersökning genomförd av begravningsbyrån Fonus.

I en undersökning från begravningsbyrån Fonus har svenska folket fått svara på frågan hur ofta de pratar om döden. Så många som tre av tio (29 %) säger att de aldrig pratar om sin egen eller en närståendes död. På frågan varför vi undviker ämnet svarar 44 % att det beror på ovana. 

Många är rädda för döden, och det är lätt att tränga undan såna tankar. Jag tror att vi skulle må bättre av att ändå ge dessa tankar utrymme. Det kan vara viktigt att släppa in döden och att acceptera att livet inte är oändligt, säger Rebecca Svensson, leg. psykolog. Döden kommer, vare sig vi vill det eller inte. Genom att acceptera döden blir den inte lika skrämmande och det kan leda till ett större lugn, en mer positiv syn på saker och även ett liv fyllt av mer kärlek.

Alla helgons dag fortsätter att vara en av våra populäraste kyrkohögtider, trots konkurrens av Halloween med utklädningskläder och godis.

Jag tror att vi behöver en högtid som handlar om att tillsammans minnas dem som stått oss nära, säger Peter Göransson på Fonus. Genom att tänka på dem som är borta, håller vi dem levande. Att minnas är på det viset ett sätt att trotsa döden. Det är ju också en fin stämning på kyrkogårdarna under allhelgonahelgen och i den gemenskapen så blir det också uppenbart att man inte är ensam – det finns en värme i det tycker jag!

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in