Regionalt | 89 % tror sig vara simkunniga, men majoriteten testar inte sina simkunskaper

By on 26 maj, 2016

Sommaren är snart här och många lockas ut för att njuta av Sveriges vackra sjöar och hav, men hur står det till med svenskarnas simkunnighet? Företaget YouGov har genomfört en undersökning på uppdrag av Svenska Simförbundet som visar att var tredje person som är simkunnig i Sverige, inte tror att de kan simma mer än 200 meter i öppet vatten. Svenska Simförbundet erbjuder därför allmänheten möjligheten att testa sin simkunnighet på utvalda badplatser i sommar och uppmuntrar dem även att delta i Vattenprovsveckan under vecka 22.

Undersökningen visar att 89 % av Sveriges befolkning i åldern 18-74 år, uppskattar sig vara simkunniga*. Av dessa så uppskattar 1 av 3 att de inte klarar att simma mer än 200 meter i öppet vatten och så få som 38 % av de som är simkunniga testar årligen att simma minst 200 meter.

”Det är skrämmande att så få testar sina kunskaper. Simkunnighet är en färskvara och Svensk Simidrott vill därför uppmuntra allmänheten till att testa sin simkunnighet årligen. I år arrangerar Svensk Simidrott tillsammans med samarbetspartnern E.ON, fem badplatsaktiviteter ute i landet för att ge allmänheten möjlighet att kunna testa sin simkunnighet under ordnade former”, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.

Många vill förbättra sina simkunskaper
Av de som är simkunniga, så anger hela 77 % att de är intresserade av att bli bättre på att simma, exempelvis genom att förbättra sin teknik, kondition eller genom att lära sig ett nytt simsätt. Av de som inte anser sig vara simkunniga är 2 av 3 intresserade av att förbättra sina kunskaper. Många som idag tar sig fram i vattnet genom att simma bröstsim är intresserade av att lära sig simma crawl. Undersökningen visar att 33 % skulle vilja ha lärt sig att crawla först om de skulle ha lärt sig att simma idag.

Samtidigt är det många som kan crawla, som vet med sig att de skulle kunna effektivisera sin simning om de fick lite stöd och tips. Majoriteten av Svensk Simidrotts föreningar runtom i landet har idag kurser för både nybörjare och för de som kan en del, men som vill lära sig simma mer effektivt och energisnålt.

Tidig siminlärning ger säkrare barn
Svensk Simidrott vill att barn ska lära sig simma så tidigt som möjligt och att simkunnigheten upprätthålls under hela livet. De simsätt som är mest naturliga för små barn är crawl och ryggcrawl. Rörelserna är enkla och i ryggcrawl behöver man inte heller tänka på andningsmomentet.

Svensk Simidrotts pedagogik handlar om att lära ut och träna crawl och ryggcrawl tills dess att barnen är mogna att kunna ta sig an bröstsimsbentaget, som är en motoriskt mycket mer komplicerad rörelse. Att lära ut bröstsim är lättare när barnet är bekvämt i vattnet och kan simma några meter crawl och/eller ryggcrawl. Målet är att barnen, när de per definition är simkunniga, ska behärska flera olika simsätt.

En varm och solig sommar gör att fler personer besöker badplatser och bassänger, vilket också ökar riskerna för drunkningstillbud. Att barn får lära sig simma är därför livsviktigt och ju tidigare barnen lär sig simma desto större möjlighet har de att kunna rädda sig själva i en nödsituation.

”Simkunnighet är inte bara livsavgörande i vissa situationer, det gör också att man kan känna sig säker i och omkring vatten och därmed kan ha roligt och ta del av den gemenskap det innebär att kunna simma”, säger Yvonne Borg, kommunikationsdirektör på E.ON Sverige. ”Vi är stolta över vårt samarbete med Svenska Simförbundet. Tillsammans tar vi vårt ansvar för barnens och ungdomarnas framtid.”

För att uppmärksamma vikten av simkunnighet inför sommaren arrangerar Svensk Simidrott Vattenprovsveckan under vecka 22, för tredje året i rad, tillsammans med E.ON. 35 lokala arrangörer runtom i landet erbjuder under veckan allmänheten att komma och testa sin simkunnighet.

Definitionen för simkunnighet
*För att definieras som simkunnig ska du kunna falla i vattnet, få huvudet under vattenytan och efter att du åter har tagit dig upp till ytan, kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Hela testet ska utföras på djupt vatten.

Klarar du ovanstående definition så har du klarat Vattenprovet, som är Svensk Simidrotts simmärke, som utgör ett bevis på att du är simkunnig.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login