Regionalt – Arkitekter föredrar bostäder framför prestigebyggnader

Av på 11 oktober, 2016

Kulturbyggnader och höga hus är det mest prestigefyllda att arbeta med i arkitektvärlden. Ändå är det inte dessa byggnader som arkitekterna föredrar i första hand. Bostäder är favoritbyggnader och detta är särskilt tydligt bland de kvinnliga arkitekterna. Det visar Cembrits nya undersökning där 100 arkitekter har intervjuats.

För ett par år sedan visade Cembrits arkitektundersökning att majoriteten av arkitekterna föredrog att arbeta med det som också är mest prestigefyllt, nämligen kulturbyggnader och höga hus. Sedan två år tillbaka hamnar bostäder i toppen bland favoritbyggnaderna. Var tredje arkitekt (33%) föredrar att arbeta med bostäder i undersökningen 2016. Även skolor ökar i popularitet.

Kulturbyggnaderna är emellertid fortfarande omtyckta projekt. Nästan en fjärdedel av arkitekterna (23%) föredrar dessa, vilket ger en andraplats på listan över favoritbyggnader. Men här finns intressanta könsskillnader. Kulturella byggnader är i högre grad männens favoritbyggnader. 34 procent av männen föredrar kulturbyggnader, jämfört med 12 procent av kvinnorna (signifikant). 38 procent av kvinnorna jämfört med 28 procent av männen anger att de föredrar bostäder.

Höga hus/skyskrapor, som ligger på andraplats bland prestigebyggnaderna, föredras inte längre av någon i undersökningen.

I vår tid med bostadsbrist och integrationsproblem är de sociala värdena viktigare än någonsin. Detta ser vi också i arkitekternas engagemang, särskilt hos kvinnorna, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in