Regionalt | ATGs senaste undersökning visar – stor oro för spelproblem bland svenskarna

By on 4 juli, 2016

8 av 10 tror att spelproblemen har ökat i Sverige de senaste 5 åren och att så många som 25 % har spelproblem idag (den siffran är i realiteten runt 2 % enligt Folkhälsomyndigheten). Det visar en ny undersökning om svenskarnas kunskap och inställning till omregleringen av den svenska spelmarknaden, som idag publiceras av ATG.

Våren 2017 presenterar regeringens utredare ett förslag på en omreglering av den svenska spelmarknaden från monopol till licenssystem. I samband med det har ATG undersökt vilka frågor svenskarna ser som de viktigaste för en omreglering och vad som oroar dem mest i relation till spel om pengar.

Undersökningen visar tydligt på en oro bland allmänheten gällande problem kopplade till spel om pengar – nära 6 av 10 tror att spelproblemen kommer öka ytterligare på en omreglerad marknad och en överväldigande majoritet vill att staten inför regler i det nya regelverket för att motverka risk för spelproblem.

Den utbredda känslan att spelproblemen har ökat är i linje med Folkhälsomyndighetens studie Swelogs, vars resultat publicerades i förra veckan. Den studien visar att antalet personer med allvarliga spelproblem har ökat med 30 procent, säger ATGs vd Hasse Skarplöth.

Framför allt är det ett högt konsumentskydd (76 %) och åtgärder mot spelberoende (71 %) som efterfrågas av allmänheten. Det i högre grad än goda villkor för spelare och ett större utbud av spel. Undersökningen visar också att en majoritet vill att spelbolag som är verksamma i Sverige lyder under svenska lagar och betalar skatt i Sverige, samt att staten ska kunna reglera spel som objektivt utgör en hög risk hårdare än övriga spel. 6 av 10 anser till och med att högriskprodukter helt ska kunna förbjudas.

Jag tycker allmänhetens tydliga budskap stödjer min egen uppfattning – spelprodukter ska regleras enligt risk för spelproblem. Jag hoppas det här är något Håkan Hallstedt tar fasta på i sin utredning, säger Hasse Skarplöth.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login