Regionalt | Bukowskis återköper misstänkt förfalskade målningar

By on 24 november, 2015

I en omfattande polisutredning av konstförfalskning i Finland pekas sex målningar, sålda på Bukowskis, ut som misstänkta förfalskningar. Bukowskis köper nu tillbaka de aktuella målningarna från köparna för en sammanlagd summa på 7,5 miljoner kronor.

För oss är det viktigt att man som konstköpare kan lita på att man får det man betalar för. Därför ser vi oerhört allvarligt på misstankarna om att en så stor mängd konst har förfalskats och att vi på Bukowskis sannolikt också har vidareförmedlat förfalskade verk, säger Bukowskis vd Anna-Karin Laurell.

2012 inledde polisen i Finland en utredning av en kriminell liga specialiserad på konstförfalskningar. Utredningen är i sitt slutskede och åtal väntas väckas i början av nästa år. Polisen bedömer att den misstänkta ligan under flera års tid har spridit förfalskad konst till ett värde av ungefär 150 miljoner kronor.

Av de verk som misstänks vara förfalskade har sex målningar sålts av Bukowskis auktioner i Stockholm och Helsingfors, till ett sammanlagt värde av 7,5 miljoner kronor. Bukowskis återköper nu de sex målningarna. Ytterligare några verk som just nu är under utredning kan också komma att återköpas.

De fakta vi under tiden har fått från den finländska polisen är så pass graverande att vi bestämt oss för att återköpa de misstänkt förfalskade verken. Sådana här beslut tas från fall till fall och är inte alltid lätta att fatta, men i det här fallet var det självklart för oss att återbetala köparna, säger Anna-Karin Laurell.

Bland den misstänkt förfalskade konst som sålts av Bukowskis finns en målning av Fernand Léger, Composition Murale, som 2009 såldes för fem miljoner kronor till Bukowskis ägare, familjen Lundin. Inför försäljningen anlitade Bukowskis världens främsta expert på Léger, som bedömde målningen som ett äkta verk. Nu har dock den misstänkta ligan erkänt att de förfalskat målningen. I februari lämnades verket över till den finländska polisen för teknisk utredning. Målningen är ett av de sex verk som Bukowskis nu återköper.

Tyvärr kommer vi aldrig att helt och hållet kunna försäkra oss mot förfalskningar, men det vi på Bukowskis kan göra är att ersätta kunder som drabbas, säger Anna-Karin Laurell.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login