Regionalt | Farligaste svenskarna på nätet – här är listan Zlatan inte vill toppa

Av på 3 oktober, 2015

Zlatan Ibrahimovic toppar ännu en lista men den här gången är sammanhanget mindre smickrande än vanligt. För nionde året i rad har Intel Security släppt undersökningen Most Dangerous Celebrities, som rankar vilka kändisar som det är farligast att söka information om på nätet.

År 2015 har 59 svenska kändisar och grupper ingått i undersökningen – från kungafamiljen till våra största stjärnor inom idrott, musik och film.

”Vi gör den här undersökningen för att upplysa om de risker som finns med att surfa på nätet på ett sätt som många kan känna igen sig i. Ett av de vanligaste sätten för cyberkriminella att skaffa sig tillgång till privatpersoners datorer, surfplattor och smartphones är via länkar som leder till sajter med skadlig kod, länkar som hamnar i vanliga sökmotorer”, berättar Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security.

På årets svenska lista hamnar Zlatan alltså i topp. Söker du på honom landar 9,58% av resultaten, eller nästan var tionde sajt, på en webbplats som försöker infektera datorn med skadlig kod. Men på övriga topp 10 är det artister som dominerar. Här hittar vi såväl ständigt aktuella legender som ABBA och Yngwie Malmsteen, som högaktuella artister som Darin, Tove Lo och Icona Pop.

Fjolårets svenska ”vinnare”, Sebastian Ingrosso, halkar ner till nionde plats, strax efter det nu nedlagda musikkollektivet Swedish House Mafia där han var en av medlemmarna.

”Det är faktiskt också en intressant barometer över vilka som är de internationellt mest kända svenskarna. Listan förändrar sig en hel del från ett år till ett annat. Det är förstås delvis på grund av att vissa kändisar är mer eller mindre heta från år till år, men också för att brottslingarna är väldigt skickliga på att hålla reda på vilka sökningar som ger bäst resultat. Det är en viktig orsak till att identitetsstöld idag är den vanligaste typen av bedrägeribrott och stadigt växer”, säger Christoffer Callender.

Konsekvenserna av att klicka på fel länk kan bli relativt milda, som att webbläsaren infekteras med skräpannonser. Men det gör det också möjligt att exempelvis stjäla privat information, utnyttja datorkraft eller till och med låsa datorn och avkräva lösensumma.

Globalt toppas listan av DJ-profilen Armin van Buuren, följd av Luke Bryan med Usher på tredje plats. Farligaste kvinnorna är ständigt aktuella Britney Spears, följd av skådespelerskan Amy Schumer

FAKTA / Sveriges tio farligaste kändisar

Namn

Andel skadliga länkar

Zlatan Ibrahimovic

9,58%

ABBA

9,44%

Yngwie Malmsteen

9,17%

Darin Zanyar

9,03%

Petra Marklund

9,03%

Tove Lo

8,75%

Icona Pop

8,75%

Agnes Carlsson

8,61%

Swedish House Mafia

8,61%

Sebastian Ingrosso

8,06%

Robyn

7,92%

TIPS: Så skyddar du dig

  • Fäll hellre än fria. Försök att ta reda på om det material du letar efter kommer från en officiell hemsida – de flesta stjärnor har en sådan – eller om någon annan står för det.
  • Var extra försiktig när du ska ladda ner något. Känner du dig inte helt säker på en sajt, ladda aldrig ner något. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det oftast det på nätet.
  • “HD downloads” är farligast just nu. Olika söktermer kommer och går, men om någon söker på Zlatans tio snyggaste mål eller Tove Los nya musikvideo i HD-format är risken extra hög.
  • Skydda dina enheteter. Skyddsåtgärder som t ex lösenordsskydd eller sajtanalys gör inte att du kan luta dig tillbaka och klicka på allt, men det kan bidra till att konsekvenserna blir mindre om olyckan är framme.
  • Dela inte inloggningsuppgifter. Om någon frågar efter personlig information — exempelvis betalkortsinformation, personnummer, hemadress, E-post eller Facebook-konto för att du ska få tillgång till materialet, var medveten om att det är en vanlig taktik för bedrägeri. Gör aldrig det om du inte är helt säker på att avsändaren inte är ute i onda avsikter.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in