Regionalt – Höjd beredskap mot vildsvinen

By on 20 september, 2016
Ekollon. Fotograf Magnus Rydholm

På många ställen i vildsvinens utbredningsområde har ekarna mer ollon än normalt.

Svenska Jägareförbundet vet av erfarenhet att detta leder till att vildsvinsstammen ökar. Därför bör man lokalt och regionalt – där det är ollonår – öka avskjutningen på vildsvin redan nu, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Genom att undersöka mängden ekollon kan jägarna få en bra bild över hur vildsvinsstammen kommer att se ut nästa år.

Ekollon är eftertraktad föda för vildsvinen. De ger mycket energi och bidrar både till ökad överlevnad och att suggorna sätter större kullar nästkommande år.

Eftersom man på många ställen i mellersta och södra Sverige ser att ekarna har extra mycket ekollon vill Svenska Jägareförbundet höja jägarnas beredskap på att vildsvinsstammen kan öka i antal.

Vi lyckades för några år sedan med en unik bedrift. På ett år lyckades vi minska vildsvinsstammen genom ett extra högt jakttryck. För att vi inte ska hamna i samma situation bör man lokalt och regionalt – där man har ollonår – öka jakttrycket redan i år på yngre djur, säger Daniel Ligné.

Han är noga med att påtala att förvaltningen ska skötas lokalt. Hans syfte är främst att göra jägarna uppmärksamma på de indikationer som nu syns.

Ett annat tecken är att viltolyckor med vildsvin ökar igen. Det krävs därför att vi jägare lägger lite extra energi på att se över hur det ser ut där vi jagar. Är det ollonår? Har vi fler viltolyckor? Hur stora är vildsvinskullarna? Hur ser skadorna på grödor ut? Sedan måste vi styra jakttrycket efter detta, säger han.

Ifall jägarna är proaktiva och reagerar snabbt på vildsvinsstammens fluktuationer behöver insatserna inte bli så omfattande som för några år sedan.

Tecknen är så tydliga att vi kan få en snabb ökning. Därför måste jägarna öka sin beredskap och eventuellt också jakttrycket, säger Daniel Ligné.

örebro-beräknad-avskjutning

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login