Regionalt – Många missuppfattningar kring högskolebehörighet på yrkesprogram

By on 25 oktober, 2016

Gymnasium.se:s årliga gymnasierapport är nu släppt, fylld med intressanta fakta och statistik om de elever som ska börja gymnasiet eller redan har börjat. Där framkom bland annat att nästan var tredje elev inte vet om att man kan få högskolebehörighet på ett yrkesprogram. 

När eleverna fick frågan om de visste om att det går att få högskolebehörighet när man läser ett yrkesprogram så svarade strax över 30% att de inte visste det, och många andra uppgav felaktig information om frågan.

Detta är såklart olyckligt då faktum är att det tvärtom vad många tror finns möjlighet att få högskolebehörighet på samtliga nationella gymnasieprogram.

Ett svar som framkom ur undersökningen var: ”Men vad jag har hört så måste man göra högskoleprovet för att få behörighet när man läser ett yrkesprogram”

En del av ungdomarna tog upp att de tycker att de fått för lite information om högskolebehörighet på sina skolor, och att de istället fått tag på informationen via kompisar eller internet. Detta visar på att det behövs tydligare kunskap från skolan om just behörighetsmöjligheterna under de kommande gymnasiestudierna.

Gymnasierapporten bygger på en undersökning utförd av Gymnasium.se under sommaren 2016 och består av svar från 1688 medlemmar på Gymnasium.se. Rapporten innehåller deras åsikter och svar kring hur de väljer gymnasium och varför. En viktig grej som framkom i undersökningen är att många av er gymnasieväljare har felaktig information om hur man får högskolebehörighet på gymnasiet.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login