Regionalt | Mats ”ICA-Jerry” Melin, har gjort det, har du

Av på 27 januari, 2015

Riksförbundet FUB:s projekt ”Störd och stolt” vill göra Sverige bättre genom att sprida personliga berättelser av personer med utvecklingsstörning, skapa nya samarbeten och mötesplatser, samt skapa fler jobb åt dessa personer. Inom projektet kommer FUB samla in berättelser av människor med utvecklingsstörning från hela landet och alla åldrar. Mats Melin, alias ICA-Jerry har delat sin berättelse och uppmanar nu flera att göra detsamma i denna film.

”Störd och stolt” sätter fokus på uppfattningen om vad som är normalt och onormalt. Målet är att stärka självkänslan hos människor med utvecklingsstörning och att väcka insikter hos alla som betraktar sig själva som ”normala”. Sysselsättning är vägen till ett hållbart och inkluderande samhälle, därför vill ”Störd och stolt” också inspirera och ge goda exempel på arbeten och bra arbetsplatser. Med det här projektet vill FUB ta nästa steg tillsammans med personer med utvecklingsstörning för att ta plats i samhället och visa vad mångfald och tolerans kan vara.

Uppmärksamheten har de senaste åren varit stor kring personer med utvecklingsstörning i media. Banbrytande och prisbelönta TV-serier, reklamkampanjer och teaterföreställningar har dragit igång ett samtal om delaktighet; att alla människor ska få synas och höras. En annan bild är att diskriminering och utanförskap är vardag för många, att ett tuffare samhällsklimat slår hårdare mot sårbara grupper, de som inte alltid har kapaciteten att föra sin egen talan.

Näringslivet ska också utmanas att våga anställa människor med utvecklingsstörning. Målet är att få ett antal stora företag att tillsammans anställa personer med utvecklingsstörning under en 10-årsperiod. En tävling ska initieras med ett ”Störd och stolt”-pris till det företag som får flest röster i en öppen omröstning. Goda exempel på företag som har integrerat personer med utvecklingsstörning i den ordinarie verksamheten ska dokumenteras och spridas. En tankesmedja ska startas för att utveckla idéer och metoder. Projektet stöds av PostkodLotteriets satsning ”Hela Sverige – för mångfald och tolerans”.

– Vi är mycket glada och stolta över detta projekt. Ett projekt där fler får bygga självkänsla och som skapar spännande mötesplatser där vi oavsett funktionsnedsättning kan utveckla varandra, säger Thomas Jansson, ordförande för Riksförbundet FUB

Initiativ ska tas till spännande och oväntade möten. Företagare, elitidrottare, politiker med flera möter personer med utvecklingsstörning. Syftet är att skapa förståelse och en dialog där människor får lära av varandra. I projektet ingår även ett spännande läger och skidlopp tillsammans med den anrika klubben Åsarna IK.

– FUB försöker få in personer med utvecklingsstörning i samhället. Det är ju bara ett måste, säger skidlegenden Thomas Wassberg.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in