Regionalt | Mer än varannan svensk vill höja rutavdraget igen

By on 5 september, 2016

Halveringen av rutavdraget vid årsskiftet har inte gått hem hos svenska folket. Mer än varannan vill att maxbeloppet ska återställas till de 50 000 kronor om året som gällde tidigare – eller höjas ännu mer. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort åt serviceföretaget Hemfrid.

Rutavdraget har gjort det möjligt för fler att ta hjälp i hemmet och underlättat livspusslet för många familjer. Rut har dessutom varit en effektiv integrationsmotor och skapat tiotusentals nya jobb för människor som ofta stått långt ifrån arbetsmarknaden, säger Hemfrids vd Maria Andersson.

Nästan hälften av svenskarna, 45 procent, vill att rutavdraget ska återställas till 50 000 kronor om året. Det är mer än dubbelt så många som de 22 procent som vill att taket ska ligga kvar på den nya nivån 25 000 kronor. Siffrorna är i princip desamma för kvinnor och män.

Dessutom tycker var tionde svensk, eller nio procent, att taket ska höjas till 100 000 kronor.

Det är olyckligt att regeringen halverade rut och gjorde det svårare för svenskarna att ta hjälp i vardagen, särskilt eftersom avdraget utvidgades till fler tjänster den första augusti. Genom att höja taket igen, eller separera rut och rot, kan regeringen ge goda förutsättningar för en tillväxtbransch som skapar många viktiga jobb, säger Maria Andersson.

I dag räknas rut- och rotavdragen ihop, vilket har fått kunder att tveka att köpa hushållsnära tjänster sedan taket halverats. Tillväxten i branschen har stagnerat efter årsskiftet, i skarp kontrast mot de senaste årens starka tillväxt. Under årets första sex månader gjorde 470 000 personer avdrag för hushållsnära tjänster. Det är en ökning med marginella 0,5 procent, jämfört med ökningen på 11 procent under samma period 2015.

I fjol gjorde 668 000 svenskar rutavdrag, mer än var tolfte skattebetalare. Avdraget är sedan årsskiftet 2015/16 maximalt 25 000 kronor per person och år, hälften så mycket som tidigare. För den som även gör rotavdrag kan maxbeloppet bli lägre, eftersom rot och rut räknas ihop. Den första augusti utvidgades rutavdraget till att omfatta fler tjänster och numera ingår fler trädgårdstjänster, flyttjänster och IT-tjänster.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login