Regionalt – Ny nationell satsning ska nå utsatta tjejer

By on 20 september, 2016
Fler tjejer kan nu få stöd från Tjejzonen. Bild: Tjejzonen

Den ideella organisationen Tjejzonen har fått bidrag från bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) för att nå utsatta tjejer i Uppsala, Linköping, Umeå och Göteborg. Fler volontärer, kunskapshöjande seminarier om psykisk ohälsa och en onlinebaserad utbildningsplattform är en del av satsningen.

Den ideella organisationen Tjejzonen har fått bidrag från bland annat MUCF för att utöka sin verksamhet till fler städer i Sverige. Tjejzonen arbetar sedan 1998 med att förebygga psykisk ohälsa bland tjejer mellan 10-25 år genom stödsamtal online och via fysiska möten. Idag finns Tjejzonen i tre orter men ska utöka verksamheten till Uppsala, Linköping, Umeå och Göteborg. Tjejzonen ska utbilda fler volontärer, så kallade Storasystrar, som lyssnar på och stöttar tjejerna samt arrangera kunskapshöjande seminarier för elevhälsa och andra lokala intressenter.

– Idag står tjejer på kö från hela landet som vill ha stöd och någon som lyssnar. Och det finns ett enormt sug efter att bli Storasyster. Många hör av sig till oss och vill hjälpa till, men vi har tidigare inte haft resurser och har varit tvungna att tacka nej. Nu kan vi äntligen satsa så fler kan få det stöd de behöver, säger Jenny Lindström, nationell samordnare på Tjejzonen.

Storasystrarna utbildas av Tjejzonen i bemötande och samtalsmetodik och handleds kontinuerligt. För att volontärer från hela landet ska kunna utbildas kommer en ny lärplattform utvecklas i samarbete med studieförbundet Sensus där delar av utbildningsmaterialet sker på nätet.

Som Storasyster är du en medmänniska vilket oftast ses som mindre hotfullt och gör steget till att ta kontakt lättare. Hit kommer tjejer som för första gången i livet berättar om sina problem, händelser, saker de blivit utsatta för. På Tjejzonen kan vi fånga upp dem innan problemen växt sig alltför stora, säger Saarah Andersson Kurko, en av Tjejzonens Storasystrar.

Korta fakta om Storasystermetoden

  • En Storasyster är en tjej som är runt 20-35 år
  • Hon är utbildad av Tjejzonen i bemötande och samtalsmetodik
  • Är ett komplement till skolan, elevhälsan, BUP och socialtjänst
  • Innebär lägre tröskel och lättare att ta kontakt genom bland annat anonymitet
  • Åldersskillnaden är cirka 10 år vilket ger igenkänning och samhörighet med tjejen
  • Genom att få prata om vad som helst och bli lyssnad på lättar oron och känslan av ensamhet och gör att handlingsutrymmet ökar
  • Tillsammans med Storasystern kan tjejen utforska sina möjligheter och rättigheter och på så sätt blir Storasyster hjälp till självhjälp
  • Forskare från Örebro universitet samt Stockholms universitet har studerat Tjejzonens Storasystermetod

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login