Regionalt – Regeringen borde fokusera på HVB-hemmens kvalitet

Av på 22 oktober, 2016

Regeringen har gått vilse i sin vinstjakt. Det är kvaliteten som måste följas upp i all HVB-verksamheten, om utsatta ungdomar får rätt vård och omsorg. Istället fokuserar Regnér och Shekarabi på privata utförares bokslut.

Det säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, i en kommentar till regeringens uppdrag till Konkurrensverket att kartlägga vinsterna i den privata HVB-branschen. Regeringen beslutar om uppdraget

Situationen var kaotisk när tiotusentals ensamkommande barn och ungdomar på kort tid behövde bostad och omsorg. Befintliga, seriösa HVB-hem ställde upp och bidrog till att ungdomarna snabbt fick hjälp. Samtidigt försökte mer eller mindre seriösa aktörer att bli anlitade av kommunerna, och kommuner byggde i all hast upp egen verksamhet utan att tillstånd krävdes. Det är inte svårt att föreställa sig att det då uppstått kvalitetsbrister. Detta borde regeringen fokusera på.

Jag uppfattar regeringens utspel som ett försök att väcka nytt liv i vinstdebatten inför presentationen av Reepalu-utredningen i november. Det har ingenting att göra med omsorgen om utsatta barn och ungdomar.

– Regeringens resonemang att vinst är lika med ineffektivitet är direkt bakvänt, det påminner om nyspråket i Orwells roman ”1984”, säger Håkan Tenelius.

Fakta: I april fanns 23 149 platser på HVB-hem för ensamkommande barn. Av dem var 84 procent kommunala eller kommunala entreprenader och därmed inte behöver tillstånd från IVO. Resten, 16 procent, drevs av privata, tillståndspliktiga företag. Källa IVO.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in