Regionalt – Så många skadas under jakten

By on 11 oktober, 2016

Älgjakten är för många årets höjdpunkt. Men det finns risker. Varje år skadas omkring 500 personer i samband med jakt. Knivolyckor och hundbett är vanliga skador – varje år skadas också ett antal jägare när de faller ur jakttorn. Flest olyckor sker på söndagar.

Älgjakten är i full gång i Sverige. Den 5 september var det premiär i de norra delarna. I övriga delar av landet inleds jakten idag. För många jägare är det årets höjdpunkt, med möjlighet till både naturupplevelse och umgänge. Men som jägare finns det en del att ge akt på.

Totalt skadas i genomsnitt 500 personer varje år i samband med jakt, visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Fall- och knivolyckor hör till de vanligaste, de står tillsammans för 65 procent av alla olyckor. Försäkringsbolaget If får årligen in omkring ett hundratal skador från jägare som har halkat, snavat, ramlat ner från jakttorn eller skurit sig på knivar under slakt.

Varje år skadas omkring 100 jägare så illa att de får skadeersättning från oss. Skär- eller klämskador samt frakturer är de vanligaste skadorna. Vi har bland annat haft fall där människor gått igenom golvet i jakttorn tre meter upp i luften, säger Matts René, försäkringsspecialist på If.

Två tredjedelar av alla jaktolyckor inträffar under tiden september till oktober och flest olyckor inträffar på söndagar, enligt MSB. Tio procent av olyckorna beror på hundbett och två procent beror på oavsiktligt avlossade skott. Det händer även att jägare skadar sig vid användning av såg, yxa och fyrhjuling.

Jakt innebär både hantering av vapen och fysiskt krävande jobb i hård terräng, så det är inte konstigt att det sker olyckor. Det är viktigt att man tänker sig för och är väl förberedd. Genom att använda rätt utrustning, till exempel en så enkel sak som slakthandskar, kan man undvika en hel del allvarliga skador, säger Matts René.

Exempel på vanliga skador:

  • Skär- och klämskador i fingrar
  • Frakturer i hand- eller fotleder
  • Biten av jakthund
  • Hörselskada vid avlossat skott
  • Fall från jakttorn

Källa: If

Det finns nära 300 000 jägare i Sverige, varav drygt åtta procent är kvinnor. Omkring 270 000 av dessa jagar älg.

Jaktåret 2015/2016 sköts 83 007 älgar i Sverige. Den svenska jägaren lägger i genomsnitt ner nio dagar på älgjakten varje år enligt Svenska Jägareförbundet.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login