Regionalt | Second Hand har blivit ett sätt att leva – Erikshjälpen Second Hand fyller 25

Av på 8 juni, 2015

För 25 år sedan, när Erikshjälpen Second Hand öppnade sina första butiker, pratade man knappt om trender inom second hand. I dag är second hand-shopparna trendkänsliga, miljömedvetna och framför allt många fler.

Erikshjälpens egen Fröken Retro, butikskommunikationschef Karin Staberg, berättar att second hand genom åren har utvecklats till en naturlig del i svenskarnas shopping.

Om det förr handlade om att man inte hade råd att köpa nytt, eller att man hade ett väldigt stort intresse för antikviteter så handlar det mer om ett sätt att leva i dag. Second hand har blivit en naturlig del av vårt konsumtionsmönster. De stora sajterna Tradera och Blocket har bidragit mycket, det har blivit lätt och rätt att omge sig med äldre saker, säger hon.

Just nu är naturmaterial en tydlig trend inom second hand-handeln. Rotting, lerkrukor med patina, näver och trärent är material som många är på jakt efter.

Hantverkstrenden är också kvar ett tag till, bonader på väggen är tillbaks. Sen är dansk design alltid hett och läderklädda safaristolar, berättar Karin Staberg.

Vill ha kvalitet

Hon märker också att många konsumenter har tröttnat på nytillverkade, billiga möbler.

Folk längtar efter kvalitet i dag. En del möbler som vi säljer är 100 år gamla och så bra att de kan hålla 100 år till. Kvalitetsmöbler är alltid ett fynd på second hand. Solida trämöbler håller dessutom för både ommålning och omslipning.

1990 pratades det inte så mycket om second hand-trender, men många var på jakt efter det som vi i dag kallar ”shabby chic”, vitmålade pottskåp och volangiga gardinkappor. Kläderna som den tidens second hand-shoppare gick runt i är det många som är på jakt efter i dag.

Många letar just 90-tals kläder på second hand nu, väldigt hippt, säger Karin Staberg.

Miljöaspekten blir allt mer viktig och aktuell bland konsumenter i dag, vilket är en bidragande orsak till att fler väljer att handla second hand.

Vi vet att vi överkonsumerar och att jordens resurser inte är eviga. Det gör att vi tänker ett varv till innan vi köper nyproducerat. I Sverige är vi också väldigt trendkänsliga, så om någon viktig inredningsmogul säger till oss att det är rätt med second hand så är vi snabba på att följa efter. Och alla trendiga inredningstidningar och tv-program som tipsar om hur du inreder med gamla saker har gjort det eftertraktat att ha saker som ”ingen annan har”, säger Karin Staberg.

Vinnande koncept
När Erikshjälpen Second Hand startade sina två första butiker, i Mölndal och Vetlanda, 1990 var en del tveksamma till hur det skulle funka att sälja begagnade grejer för att skapa biståndsmedel och kunna hjälpa utsatta barn runt om i världen. Det visade sig dock vara ett vinnande koncept och förtroendet för Erikshjälpen Second Hand är i dag stort.

Som butikskommunikationschef jobbar Karin Staberg med att utveckla Erikshjälpens second hand-butiker så att kunder, gåvogivare och personal trivs. Det sker bland annat genom att skapa fräsch butiksinredning för bra exponering av varor och att utbilda medarbetare i Erikshjälpen Second Hands cirka 60 butiker.

Vi tror på second hand, och att det är ett smart och viktigt sätt att handla. Vi vill göra det lätt för kunderna att hitta i våra fräscha butiker, att de blir inspirerade att handla miljösmart och att de på ett lätt sätt förstår vart pengarna som de betalat går. Sedan är butikerna arbetsplats åt många människor och vi vill att de ska ha det fint och fräscht på jobbet!

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in