Regionalt – Svart jacka och hörlurar hippt men inte streetsmart

By on 4 november, 2016

November och december är årets mörkaste månader, då flest fotgängare omkommer. Unga lever farligast i mörkret – sex av tio bär svart jacka och ännu fler hörlurar, men missar den livsviktiga reflexen. En av tre unga tycker inte heller att det i första hand är fotgängarens ansvar att synas i trafiken i mörkret.

Under den mörka årstiden, innan snön fallit, lever fotgängarna särskilt farligt i trafiken. November och december är de månader då flest fotgängare skadas och dör. 40 procent av alla fotgängarolyckor sker i mörker. De senaste tre åren har 122 fotgängare omkommit i trafiken.

En undersökning av försäkringsbolaget If visar att mer än var tredje person tycker att deras närmiljö är ganska eller mycket trafikfarlig när det är mörkt ute, med avseende på gatubelysning, trottoarer, hastighetsbegränsningar med mera.

Unga är sämst på att göra sig synliga i höstmörkret. Sex av tio i åldern 18-29 år bär svarta ytterplagg. Tre av fyra i samma åldersgrupp går ofta med hörlurar i trafiken.

Trenden med svarta plagg är tyvärr inte särskilt streetsmart när det gäller trafik. Mörk klädsel gör att man inte upptäcks av bilförare förrän tidigast på 20-30 meters avstånd. Att många dessutom går med hörlurar som gör det svårare att höra bilarna gör att man blir än mer utsatt, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Lika vanligt som det är med svarta kläder och hörlurar, lika ovanligt är det med reflex. Bara 16 procent av 18-29-åringarna har alltid reflex i mörkret. Tre av tio har det aldrig.

Det vanligaste skälet att inte ha reflex är att det glöms bort. Men många väljer också aktivt bort reflexen för att det är fult, opraktiskt eller känns töntigt.

Trots att en reflex halverar risken för att du ska bli påkörd av en bil i mörkret så är det alldeles för få som tar på sig en när de ska ut i höstmörkret. Somliga kanske tror att gatubelysning räcker för att synas i trafiken, men de flesta olyckor med fotgängare inblandade sker i tätbebyggda områden och städer där det finns gott om gatlyktor, säger Caroline Uliana.

Undersökningen visar också att en av tre unga inte tycker att det i första hand är fotgängarens ansvar att synas i trafiken i mörkret.

För att få fler att bära reflex under den mörka årstiden släpper If för tredje året i rad kläder som blandar mode med trafiksäkerhet under de mörka månaderna. Årets reflexkollektion är skapad av Weekday. Initiativet lanserades tillsammans med Ann Sofie Back och den prisbelönta reflexkollektionen Watch Your Back. Förra årets kollektion togs fram i samarbetade med jeansgurun Örjan Andersson.

Många unga har inte själva körkort, och har kanske svårare att sätta sig in i hur svårt det är som bilförare att kunna se en fotgängare i mörkret, säger Caroline Uliana.

Reflexer är en billig livförsäkring eftersom bilisterna lättare upptäcker fotgängaren på eller vid vägen. Med reflex har en bilförare 125 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare, istället för 20 – 30 meters som sikten är utan.

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16-19 september 2016 har sammanlagt 1 006 intervjuer via internet, med inbjudan via e-mail, genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

You must be logged in to post a comment Login