Regionalt | Sverige ett av världens mest jämlika länder

Av på 20 februari, 2015

Sverige har världens minsta löneskillnader och mycket små inkomstskillnader i relation till andra länder. Det visar Malin Sahlén, ansvarig på Timbro för arbetsmarknadsfrågor, i Timbros första briefing paper Jämlika Sverige som släpps i dag.

Varje år släpper LO sin rapport Makteliten där man målar upp bilden av en galopperande ojämlikhet. Men faktum är att Sverige är bland världens mest jämlika länder. Sverige är mer jämlikt i dag än vad USA var för 50 år sedan, säger Malin Sahlén.

I Jämlika Sverige visar Malin Sahlén att den allvarliga fattigdomen har halverats de senaste 10 åren och att den i dag uppgår till en dryg procentenhet. Samtidigt har inkomstskillnaderna ökat, men från mycket låga nivåer. Orsaken är främst kraftigt höjda löner och att studiestöd och ersättningar inte ökat i motsvarande takt.

Toppinkomsttagarnas inkomstandel har ökat genom ökade kapitalinkomster, tack vare en god utveckling på den svenska börsen.

Vårt progressiva skattesystem har hindrat nya förmögenheter från att skapas hos den breda medelklassen och därför har bara toppinkomsttagarna kunnat dra nytta av börsuppgången. Den moraliska frågan är hur ännu fler personer kan få ett arbete och kunna bygga upp en egen buffert, avslutar Malin Sahlén.

För att läsa Jämlika Sverige, klicka här >>

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in