Regionalt | Ta fram åtgärder mot eftersupning nu

By on 8 juli, 2016
Det är klart att man är stressad efter en olycka, men det ska inte vara lagligt att skylla på eftersupning.

Full förare välte släp framför polis

OLYCKA. E4 norr om Gävle fick stängas av under natten mot onsdagen efter att ett lastbilssläp vält på vägen. En ledig polis larmade in att lastbilen framfördes vingligt vid 01.30-tiden.
– Under samtalet så fräste ekipaget av vägen, eller rättare sagt så tippade släpet, säger Tomas Sandin, vakthavande befäl på polisen i Gävle.
Chauffören, en man i 55-årsåldern, blåste positivt för alkohol och togs med till polisstationen för blodprov. Han hävdar enligt polisen att han druckit efter att olyckan inträffat.

_________________________________________________________________________________

Notisen ovan från i förrgår morse är inte den första i raden. En uppenbart berusad förare som hävdar eftersupning. I det här fallet hoppas vi att han åker fast trots det klumpiga försöket att klara sig undan. Men säkert är det inte. Och det är skandal.

När Socialdemokraterna för några år sedan föreslog kriminalisering slöt de andra partierna i riksdagen upp och justitieminister Beatrice Ask beordrade fram en utredning. Det fanns total politisk enighet om att förare inte skulle kunna klara sig ifrån rattfylleridom genom att påstå att man var nykter när man körde men av ren nervositet drack sig full efter olyckan.

Det tillsattes en utredning som kom fram till det överraskande resultatet att det var olämpligt av juridiska skäl, så kriminaliseringen rann ut i sanden. Utredaren hänvisade till den svenska princip som säger att till och med grova brottslingar får ljuga om sin egen brottslighet och förstöra bevis.

Men det som ofta glöms bort i sammanhanget är att utredaren faktiskt presenterade ett förslag på hur man skulle kunna göra istället. Det innebär i korthet, likt det system som finns i Norge sedan 50 år, att man är förbjuden att dricka alkohol under sex timmar efter en olycka som skulle kunna leda till rattfylleriutredning.

MHF kräver att det här tas på allvar och att lagstiftaren gör de enkla ändringar eller tillägg som krävs för att det här kryphålet ska stoppas igen.

Ta upp utredarens förslag och se till att Sverige inte är ett land där man kan köra full och klara sig undan påföljd.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login